Teadusteater teeb jäätist ühe minutiga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Teadusteater "Teeme keemiat". Saskia Ježov valmistab jäätist.
Teadusteater "Teeme keemiat". Saskia Ježov valmistab jäätist. Foto: Marko Saarm

"Tulge, me teeme teile jäätist!" kutsuvad  valgeis kitleis noored hansapäevalisi osa saama põnevast keemiast.

Kahtlev pilk ja umbusk hakkavad hajuma, kui gümnaasiumiõpilane Saskia Ježov lusikaga kausis vahukoore-mustika massi segades selgitab, et see on tõesti söödav ja ka maitsev ning see segu muutub silmapilkselt jäätiseks.

Teadusteatris Teeme Keemiat tehakse külma maiust nii, et kreemjale segule valatakse vedelat lämmastikku. Kokku võtab selline jäätisetegu aega umbes viis minutit, aga kui segu on juba valmis, siis kulub massi külmutamiseks vaid mõni silmapilk. Assistent valab termosest –200-kraadist veega lahjendatud kuiva jääd jäätiseks saavale massile, Saskia Ježov segab massi ühtlasemaks ja ülikülm maiustus rändabki topsi.

Tagasi üles