Morna küla veinitalunik pani püsti hipsterimajakesed

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Morna külas asuva Õnne veinitalu omanik Georg Gavronski loodab eriliste majakestega turiste meelitada.
Morna külas asuva Õnne veinitalu omanik Georg Gavronski loodab eriliste majakestega turiste meelitada. Foto: Elmo Riig

Karksi kandi maaliliste küngaste vahel, viinamarjavälja vaatekauguses rõõmustab nüüdsest turiste kaks majakest, mille on püstitanud Morna küla Õnne talu peremees Georg Gavronski.

Majakesed on maast paari meetri kõrgusel postide otsas. Lõunaküljes on neil suur klaasist sein, mis pakub imelist vaadet viinamarjaväljale ja hernepõllule ning eemal künkal seisvale maakividest häärberile, mis on ehitatud kunagisest mõisa moonakamajast. Kätte paistavad ka kirsiaed, naabri suured viljapuuaiad ning hiljuti elamiseks taastatud vana veski.

Pildi sisse minek

Õnne talu peremehe arvates on majakese suurim väärtus vaade. «Seinaakna ees on tunne, nagu oleksin pildi sees – õhus olles kaob üks dimensioon ära. Samasuguste maast laeni akendega tube kohtasin poolteist kümnendit tagasi Hongkongi pilvelõhkujates.»

Veinitalunik ütles, et majakese mulgikeelne nimi on Pesä. Sealt paistab kenasti kätte päiksetõus, aga ka loojang ning tihti võib näha metsloomi: põtru, metskitsi, jäneseid ja rebaseid. Majakeste ruudukujulised väiksemad aknad on ülitugevast plastist, mille taolist kasutatakse hokiväljakute äärisena. 12 ruutmeetri suurusesse hoonesse mahub magama terve pere. Seal on nari, diivan ja suur kast ning neid kombineerides saab kaks kuni kolm magamiskohta juurde tekitada. Tekstiilipolstrid on Mulgi mustritega.

Betoonankrutega kindlalt maa külge kinnitatud majakesed on peremehe kinnitust mööda ilmastikukindlad, talvel ei jahtu need väga kiiresti ning suvel püsivad mõnusalt jahedad. Pesäd on omavahel ühendatud puidust terrassidega ning suure seinaakna ees on mõlemal rõdu.

Parim puitehitis

«2015. aastal tegi mu Paide tuttav oma poegadele jalgadel onni ja võitis hiljem ootamatult parima puitehitise võistlusel publikupreemia. Mulle abikaasaga meeldis see kontseptsioon väga, hakkasime seda arendama. Poolteist aastat nägime vaeva ning nii valmisid ülilihtsad ja modernsed new age’i stiilis funtsionaalsed majakesed,» rääkis Gavronski.

Õnne veinitalunik hakkab majakesi odavalt välja rentima ja loodab, et need meeldivad ka turistidele. Ta lubas, et kõik öömajalised võivad sügisel vabalt tema hernepõllul maiustada.

Läheduses on majakestega sarnases stiilis tualett. Huvitav on veel asjaolu, et sama künka sisse rajas peremees keldri, kus tema poeg kavatseb hakata kasvatama seeni: šampinjone, austerservikuid ja puravikke.

Georg Gavronski meelitab oma kaunisse tallu ja Mornamaa teemaparki turiste, pakkudes neile võimalust liikuda jalgsi ja jalgrattaga, nautida loodust ning mekkida omatehtud veine. Ilu ja korra loomise nimel on talus juba aastaid meeletult vaeva nähtud.

Veinitalunik ütles, et samasuguseid majakesi hakkab ta edaspidi koos partneritega soovijatele valmistama, arvestatakse igaühe maitsega. Tema arvates sobiks selline majake eriti hästi mere äärde või mõnele kõrgemale kohale. Justkui õhus asetseva majakese püstitamiseks ei ole vaja ehitusluba. Ehkki esimestel Pesädel kööki ja hügieeniruumi pole, saab need lisada.

ARVAMUS

Andres Mets
Andres Mets Foto: Elmo Riig

ANDRES METS,
aiandustalunik ja naaber

See on tore ettevõtmine. Selline jalgadega maast lahti majake on väga eriline ja ilmestab maastikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles