Linna palgal olijate sissetulek kahanes

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Viljandi linnaametnike palgad langesid mullu majanduskriisi tõttu viimase viie aasta madalaimale tasemele ning näiteks linnapea töötasu on kahe aastaga kukkunud enam kui kahe miinimumpalga võrra.

Linnapea Kalle Jents teenis mullu palgana 23 344 eurot. Aastatega on töötasu läbi teinud  korraliku vähikäigu. Näiteks 2008. aastal teenis ta 30 275 eurot ning aasta hiljem 26 909 eurot. Mullu sai Jents iga kuu palka 579 eurot vähem kui 2008. aastal. Seda on enam kui kaks Eestis kehtivat miinimumpalka, mis on 278 eurot.

Mõlemad abilinnapead teenisid mullu veidi üle 20 900 euro. Kahe aasta jooksul on nendegi palk vähenenud ligi 20 protsenti. Ametnike palgad langesid mullu keskmiselt 15 protsenti.

Aasta jooksul ei vähenenud palk vaid linnale kuuluva aktsiaseltsi Viljandi Veevärk juhatajal Toomas Porrol. Tema palka ei kinnita aga mitte volikogu, vaid ettevõtte nõukogu ning see sõltub firma tulemuslikkusest. Samas kolme firma nõukogu liikme tasu vähenes ligi 20 protsenti.

Kõige suurema palgalanguse kinnitas Viljandi volikogu 2009. aasta novembris ning see ei puudutanud ainult linnajuhte ja raekojas töötavaid ametnikke, vaid paljusid koolide, lasteaedade, huvikoolide ja kultuuriasutuste töötajaid — kokku ligi 900 inimest. Lisaks kuupalga vähendamisele pani volikogu igale töötajale kohustuse võtta aastas kümme palgata puhkuse päeva.

Kalle Jentsi hinnangul hakkab linnakassast palka saavate inimeste olukord paranema juba sel aastal. Et tänavu ei sunnita inimesi tasuta puhkusele, kerkib töötajate aastapalk veidi rohkem kui neli protsenti.

«Ma ei taha küll järgmise linnapea eest veksleid anda, kuid oleme arutanud, et kui tulumaks laekub soovitud suuruses, võiks aasta teisel poolel hakata mõtlema viieprotsendilise palgatõusu peale,» rääkis Jents. Paraku oli veebruari tulumaksu laekumine linnajuhtidele halb üllatus, sest raha tuli oodatust märksa vähem.

Jentsi kinnitust mööda on praeguse võimuliidu lubadus, et kui maksudest koguneb linnakassasse rohkem raha, ei kasutata seda ehitamiseks. «Nüüd on aeg inimestesse panustada,» sõnas ta.

Viljandi ametnike palgad 2010. aastal

Viljandi ametnike palgad 2009. aastal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles