Viljandimaad esindab Karksi noortetrupp

Merilyn Säde
, maagümnaasiumi õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Soro juhendatav Karksi valla kultuurikeskuse noorteteater «O» asub õige pea eakaaslastega rinda pistma üle-eestilisel festivalil.
Silvia Soro juhendatav Karksi valla kultuurikeskuse noorteteater «O» asub õige pea eakaaslastega rinda pistma üle-eestilisel festivalil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäeval leidis Abja kultuurimajas aset Viljandimaa kooliteatrite päev, kus selgus, et üle-eestilisele festivalile Rakverre sõidab Karksi valla kultuurikeskuse noorteteater «O».

Viljandimaa kooliteatrite päeval osales 14 truppi: algastmes viis, keskastmes neli ja vanemas astmes viis. Osalejaid hindas žürii koosseisus Rein Laos, Tiina Tõnismäe ja Lennart Peep.

Nooremas vanuserühmas sai esikoha Jakobsoni gümnaasiumi trupp, keskmises Valuoja kooli Kirju Pall ning vanemas vanuserühmas Karksi valla kultuurikeskuse noorteteater «O».

«O» esindab Viljandimaad üle-eestilisel kooliteatrite festivalil lavastusega «Tõde ja õigus», mille autor on Anu Piirisild. Trupp otsustati edasi saata tugeva ansamblimängu ja parima lavastuse eest vanemas astmes.

Vahvad tükid

Karksi noorteteatrite juhendaja ja lavastaja Silvia Soro leidis, et vanem aste oli teinud tubli töö. Tema hinnangul olid truppide tükid vahvad ning korralikult tehtud. «Alg- ja keskastme truppide tasemele ma hinnangut anda kahjuks ei saa, sest neid esitusi polnud mul võimalik jälgida,» lausus ta.

Soro tõstis esile Jakobsoni gümnaasiumi uut rühma ja maagümnaasiumi kooliteatri juhendaja Andres Linnupuu tükke, mis on tema hinnangul endiselt sügaval tasemel ja mõttetihedad.

«Maagümnaasiumi õpilase Kristiina Kalliveri monoloog «Härra Freudil oli õigus» oli küll teemalt sünge, kuid noor inimene vedas selle suurepäraselt välja,» kiitis ta. (Kristiina Kalliver pälvis eripreemia visuaalselt nauditava lavapildi eest ja näitlejapreemia — toimetus.)

Soro lisas, et hindab žüriid tagasiside eest. «Leian, et juhendajatega vestlemine pärast truppide esinemisi on väga meeldiv ja kasulik,» ütles ta.

Festival peab juubelit

Üle-eestilise festivali korraldavad Rakvere kooliteatrid koos sealse gümnaasiumi, rahvamaja ja reaalgümnaasiumiga. Festivalil osaleb 17 kooliteatrit kogu Eestist.

Kooliteatrite festival tuleb 30. korda. Idee see korraldada tekkis 1981. aastal ühel isetegevuse ülevaatusel. Et festivalist osa võtta soovijate arv kasvas kiiresti, hakati 1990. aastast korraldama eraldi festivale keskastmele (V—IX klass) ja keskkooliõpilastele. 2002. aastast on igal aastal olnud ka algklasside festival.

Riigifestivalidest saavad osa võtta kõikide maakondade ning Tallinna ja Tartu õpilastrupid.

ARVAMUS

Kristiina Kalliver,
maagümnaasiumi kooliteatri näitleja

Kuigi päev Abjas läks pikaks, olime õnnelikud, sest saime näha ja teha seda, millest hoolime.

Laval olles tundsin, et kohalviibijaid tõesti huvitab see, mida ma teen. Nende toetus muutis õhkkonna sõbralikuks ning see aitas esinemisele kaasa.

Kooliteatrite päev on minu arvates hea väljakutse ja annab palju kogemusi. Samuti saab end proovile panna ning see lisab julgust. Võistlus peaks kindlasti jätkuma, sest siis on noortel rohkem motivatsiooni kooliteatriga tegelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles