IRL loobus Viljandis valimisliidust ja Vabaerakond jäi omapäi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu praegused linnavolikogu liikmed lähevad sügisel valimistele oma erakonna nimekirjas. Sellise otsuse tegid erakondlased esmaspäeval ning sellega loobuti mõttest minna sügisel Viljandis võitu püüdma valimisliiduna.
Isamaa ja Res Publica Liidu praegused linnavolikogu liikmed lähevad sügisel valimistele oma erakonna nimekirjas. Sellise otsuse tegid erakondlased esmaspäeval ning sellega loobuti mõttest minna sügisel Viljandis võitu püüdma valimisliiduna. Foto: Marko Saarm

«Natuke selline tunne on küll, nagu oleks vaip alt ära tõmmatud,» tunnistas Vabaerakonna Viljandimaa juht Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) otsuse peale, millega nood loobusid valimisliidu moodustamisest.

«Kõige rohkem tõmbas IRL-i peakontor vaiba alt ära omaenda erakonna liikmetelt,» hindas Vabaerakonna Viljandi- ja Järvamaa piirkonna juht Ain Ostra otsust, millega IRL loobus paar kuud tagasi tehtud valikust luua Viljandis valimistele minekuks valimisliit, kuhu olid kutsutud ka Vabaerakonna liikmed.

Liikmed toetavad esimeest

IRL-i Viljandi osakonna juhid tegid enda jaoks olulise otsuse esmaspäeva õhtul, kui konsensuslikult leiti, et pärast nende liikme Helir-Valdor Seedri valimist erakonna esimeheks ei ole mõistlik minna sügisestele kohalikele valimistele valimisliidu koosseisus. Eriti oluline on siinkohal asjaolu, et nimekirjaga on liitumas ka Seeder ise, kelle kandideerimist valimisliidu nimekirjas on tõlgendatud ebakindlusega erakonna maine osas.

«Seeder on erakonnas tõsiselt tööle hakanud ja kui esimees näitab head eeskuju, siis peaksime meie teda toetama,» selgitas IRL-i Viljandi linna osakonna juht Harri Juhani Aaltonen. Raskeks tegi aga märtsi lõpus langetatud otsuse ümbertegemise see, et valimisliidu kasuks otsustamisel oli antud Vabaerakonna liikmetele ja nende toetajatele lubadus, et Viljandis minnakse võitu ja võimu püüdma ühiselt.

Pärast otsuse langetamist helistas Harri Juhani Aaltonen kohe Ain Ostrale ja andis erakonna meelemuutusest teada. «Tegin seda kohe, et teised ei kuuleks meie otsusest ajakirjandusest,» selgitas Aaltonen.

Vabaerakond näeb survet

Ostra sõnul pole tal Aaltoneni tegevusele mingeid etteheiteid. «Ta käitus väärikalt ja ma ei taha kohalikke inimesi kuidagi süüdistada,» teatas Ostra, kelle arvates oli IRL-i Viljandi meeste ja naiste uue otsuse põhjuseks peakontorist tulnud surve.

Aaltonen ja Seeder kinnitasid Sakalale, et mingit ülevalt tulnud survet ei ole olnud. «Me tundsime vastutust, mitte survet,» sõnas Aaltonen. «Vaatasime laiemalt enda kastist välja ja saime aru, et erakonnale tervikuna on see oluline, et me läheme valimistele erakonna nime all. Eriti olukorras, kus meie ridades on erakonna esimees,» selgitas Aaltonen.

Viljandi osakonna juht avaldas lootust, et ehk toob Viljandi otsus kaasa selle, et ka teistes valdades ja linnades, kus IRL-i inimesed kavatsesid luua valimisliidu, otsustatakse nüüd erakonna kasuks.

Helir-Valdor Seeder kinnitas, et erakonna peakontori töötajad ja juhtkond peavad läbirääkimisi kõikjal Eestis, et IRL võimalikult paljudes omavalitsustes oma nimekirjaga välja läheks. Ehkki Viljandimaal on IRL võimul enam kui pooltes valdades ja linnades, on enamikus neist otsustanud IRL-i liikmed valimistele minna liiduna, mitte parteina.

Seda, kas tulevases Viljandi või Põhja-Sakala vallas õnnestub IRL-i liikmed tuua tagasi oma erakonna nime alla, ei osanud Seeder veel prognoosida.

Algselt valimisliiduga liituma pidanud Vabaerakonna neli liiget ja selle partei viljandlastest toetajad on Aaltoneni kinnitusel oodatud ka IRL-i nimekirja. Ostra sõnul selline lahendus Vabaerakonnale tõenäoliselt ei sobi ning eile õhtul kogunesid vabaerakondlased Viljandis koosolekule, et langetada edasise osas otsus. Eesmärk on moodustada oma valimisliit, mille võimalik esinumber oleks ettevõtja Indrek Palu.

Aaltoneni andmetel oli valimisliidu nimekirja ja programmi koostamise juures kolm Vabaerakonna taustaga inimest. «Uks on neile endiselt lahti ja nad on endiselt meie programmi toimkonnas,» kinnitas ta.

ARVAMUS

Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Liis Treimann / Postimees

HELIR-VALDOR SEEDER,
erakonna esimees

Valimisliidu kasuks otsustamise ja erakonnana välja minemise otsuse vahele jäi minu valimine erakonna esimeheks. Minu kandideerimist valimisliidu koosseisus on juba meedias tõlgendatud kui ebakindlust oma erakonna suhtes. See on kindlasti vale arvamus. Esmaspäevane arutelu Viljandis oli asjalik, põhjalik ja valik tehti konsensuslikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles