Nöörid võivad teha lasterõivad ohtlikuks

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tarbijakaitse kontrollil avastatud beebirõivastest, millel on kapuutsi küljes keelatud nöörid.
Üks tarbijakaitse kontrollil avastatud beebirõivastest, millel on kapuutsi küljes keelatud nöörid. Foto: Tarbijakaitse

Tarbijakaitseamet kontrollis lasterõivaste ohutust. Selgus, et 25 rõivaesemest tervelt kaheksa ei vastanud nõuetele, sest nende paelad ja nöörid olid ohtlikult pikad.

Enamikul juhtudel nähti probleemi väikelaste (vanus alla seitsme aasta, kasv kuni 134 sentimeetrit) riideesemete kaela piirkonna ja kapuutside pikkades nöörides ja paeltes.

Selliseid rõivaid kanda ei ole lastel ohutu, sest nad võivad nööridesse takerdudes lämbuda.

Kolm kauplust

Lasterõivaid, mis ei vastanud nõuetele, oli müügil Pärnus Karja tänava kaupluses La Diva, Tartus Kalda tee kaupluses N-Trend ja Tallinnas Mahtra tänava kaupluses Laste Planeet.

Nimetatud ettevõtteid kohustati lõpetama sobimatu kauba müük. Tarbijakaitseameti teatel ongi nad kõnealused tooted müügilt võtnud või puudused kõrvaldanud.

«Kui on leitud ohtlikke lasterõivaid, siis antakse kõigepealt võimalus seada need nõuetega vastavusse või eemaldada turult,» selgitas tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna peaspetsialist Kadri Kauksi.

Väikekauplejate probleem

Tavaliselt võetakse tema sõnul riideesemetelt pikad nöörid ja paelad ning siis saab rõivastega edasi kaubelda. «Need, mida ei ole võimalik ohutusnõuetega sobitada, tuleb müügilt kõrvaldada.

Tarbijakaitseameti nõude täitmata jätnuid karistatakse,» lisas ta.

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste jutu järgi leiab suurtest poodidest ohtlikke lasterõivaid harva. «Muret valmistavad pigem turukauplejad ja väikeettevõtjad, kes ei ole ikka veel nõuetega kursis ja eiravad reegleid,» tõdes ta.

Tarbijakaitseamet paneb vanematele südamele, et nad valiksid oma järglastele nööride ja paelteta rõivad: kevad on tulemas ning lapsed hakkavad taas mänguväljakutel hullama ja puude otsas turnima. Eriti ohtlikud on kapuutsinöörid ja -paelad.

OHUTUSNÕUDED
Standardi järgi ei tohi alla seitsmeaastaste laste (kasv kuni 1,34 meetrit) rõivaste kapuutsil ja kaela piirkonnas olla paelu ega nööre.
• 7—14-aastaste laste rõivaste kapuutsil ja kaela piirkonnas ei tohi olla üle 7,5 sentimeetri pikkusi paelu ega vabade otstega nööre.
• Kapuutsi ja kaela piirkonna paelad ei tohi olla elastsed ja peavad olema kinnitatud rõiva külge püsivalt.
• Taljel ja rinnal ei tohi nööride ja paelte vabad otsad olla pikemad kui 14 sentimeetrit.
• Kaelataguse paelaga rõivastel ei tohi paeltel olla kaela piirkonnas vabu otsi.
• Selja taha sõlmimiseks ettenähtud vöö või lehvi vabad otsad ei tohi sõlmimise kohast mõõdetuna olla sidumata olekus pikemad kui 36 sentimeetrit.
• Lasterõivaste nöörid ja paelad ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest allapoole.
Allikas: Standard EN 14682:2007, lasterõivaste ohutus. «Nöörid ja paelad lasterõivastel»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles