Muuseumi näitusemaja võib talveks lukku minna

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Direktor Jaak Pihlak ütles, et ilmselt pole jaanuarist märtsini võimalik Viljandi muuseumi ekspositsiooniga tutvust teha, küll aga on tudengitele,
kodu-uurijatele ja teistele huvilistele avatud asutuse fondid.
Direktor Jaak Pihlak ütles, et ilmselt pole jaanuarist märtsini võimalik Viljandi muuseumi ekspositsiooniga tutvust teha, küll aga on tudengitele, kodu-uurijatele ja teistele huvilistele avatud asutuse fondid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Riigi toetuse vähenemise tõttu tuleb Viljandi muuseumil kulusid kokku hoida ja ilmselt suleb asutus kolmeks kuuks oma näitusemaja uksed.


Muuseumi direktor Jaak Pih­lak ütles, et riigi tugi väheneb tänavusega võrreldes 8 protsenti ehk 165 000 krooni.



«Lõplikult öelda veel ei saa, aga tõenäoliselt oleme sunnitud Viljandi muuseumi talveperioodiks külastajatele sulgema,» rääkis direktor. «Jaanuarist märtsini pole võimalik külastada ka meie filiaali, Mart Saare majamuuseumi Hüpassaares.»



Seni on mõlemad olnud avatud kolmapäevast pühapäevani.


Pihlak ütles, et inimesed, kes tahavad Viljandi muuseumi fonde kasutada, saavad seda teha, aga tõenäoliselt mitte viiel, vaid neljal päeval nädalas.



Töötajate arvu pole plaanis vähendada, aga nende töökoormust ja palka tõmmatakse arvatavasti koomale. «Kõik inimesed on vajalikud,» toonitas Pihlak.



Koos Hüpassaares asuva filiaaliga on Viljandi muuseumil 17 töötajat, kellest mõni on ametis osalise koormusega.



Hüpassaares asuvast filiaalist rääkides ütles Pihlak, et ehkki seal käib talvel huvilisi väga vähe, on vaja maja hoida soojana ning koristada, et ekspositsioon, sealhulgas klaver säiliks.



Hüpassaares töötav Kalle Jaaniste ütles, et tal pole plaanis muuseumist lahkuda. «Seni olen kätte saanud 4000 krooni, eks sel talvel tule vähemaga leppida,» lausus ta.



Jaak Pihlaku sõnutsi jääks muuseum Kalle Jaaniste lahkumise korral väga keerulisse olukorda. «Sinna metsade keskele selle palga eest kedagi leida oleks väga raske,» arvas Pihlak. «On selge, et Hüpas­saare muuseum, mille vastu on külastajate huvi suhteliselt väike, ei kuulu riigi prioriteetide hulka. Paraku ei ole me seni leidnud ideed, mis kannaks selle muuseumi uuele tasemele.»



Kokkuvõtteks lausus direktor, et midagi pole siiski veel kadunud. «Elame ja tegutseme edasi ning püüame anda oma parima.»



Maakonna omavalitsustele või eraomanikele kuuluvad muuseumid, mida «Sakala» küsitles, jätkavad tegutsemist endist viisi. Toime tulevad nii Olustvere muuseum, mis on teenindus- ja maamajanduskooli eelarves, kui Suure-Jaani valla hallatav heliloojate Kappide majamuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles