Viljandi betoonifirma rühib konkurentidele järele

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Metalli gruppi kuuluvad ettevõtete tootmisüksused, kaasa arvatud VMT Betooni segusõlm (esiplaanil), võtavad enda alla kopsaka tüki Männimäe tööstuspiirkonnast.
Viljandi Metalli gruppi kuuluvad ettevõtete tootmisüksused, kaasa arvatud VMT Betooni segusõlm (esiplaanil), võtavad enda alla kopsaka tüki Männimäe tööstuspiirkonnast. Foto: Elmo Riig

Majanduse paremate päevade kättejõudmisest annab aimu tõsiasi, et mitu Viljandi ettevõtet tegeleb sel kevadel oma tootmiskompleksi ajakohastamise või laiendamisega. Teiste seas teeb märkimisväärse arenguhüppe Viljandi Metalli gruppi kuuluv aktsiaselts VMT Betoon.

Juba 1991. aastal omaaegse Viljandi KEK-i betoonipolügooni alusel loodud ettevõte on seni betoonisegude ja valmiselementide valmistamisel tuginenud ühele segusõlmele ning see on pannud tootmisvõimsusele kindlad piirid. Nüüd rajab ta enam kui poole miljoni euro eest teise segusõlme ning loodab tänu sellele kohalikul betooniturul konkurentidel selja prügiseks teha.

«Tootmisvõimekus kasvab kaks korda. Samuti paraneb märkimisväärselt kvaliteet, sest uute seadmete doseerimis- ja segamistäpsus on palju parem. Seda, et me siia midagi enneolematult moodsat rajaks, ei saa paraku öelda – pigem astume sammu, mis viib meid arengutasemes konkurentide kannule või kõrvale,» avas VMT Betooni direktor Loit Kivistik investeeringu tagamaid.

Muu hulgas märkis ta, et esialgsete plaanide kohaselt hakkab uus segusõlm rakendust leidma ennekõike betoonelementide, näiteks seinte, treppide, talade, postide ja vundamentide tootmisel. Teisalt, kui tellimuste hulk peaks nõudma, võib ka uue osa tehasest häälestada kaubabetooni tegemisele.

Eelmisel aastal oli VMT Betooni käive ligi kaks miljonit eurot, mis kõnealuses valdkonnas on pigem tagasihoidlik summa. Et aga omanikud polnud seni ettevõttest kasumit välja võtnud, saab nüüd investeeringu tehtud, ilma et peaks pangast laenuraha nõutama.

Viljandi Metalli gruppi kuulub küll ka ettevõte VMT Ehitus, ent VMT Betoon pole ainult sõsarfirma vajaduste rahuldaja: enam kui 90 protsenti käibest annavad teiste ehitusfirmade tellimused. Kui kaubabetoonisegudest leiab valdav osa kasutust Viljandimaa ehitusobjektidel, siis valmiselemente veetakse laiali üle riigi ja umbes kümme protsenti neist rändab Skandinaavia maadesse.

Viimase aja äriolusid kommenteerides nentis Loit Kivistik, et ehitusvaldkonna jõuline kasv annab lootust senisest suuremaks ja tugevamaks saada. «Kahekordistasime käivet juba eelmisel aastal ning püüame olla ka edaspidi parasjagu agressiivsed, et mitte anda kohalikke tellimusi tartlastele või teistele naabritele ära,» rääkis ta.

Aktsiaseltsis VMT Betoon töötab praegu 20 inimest. Samasse gruppi kuuluvad aktsiaseltsid VMT Ehitus, VMT Tehased ja VMT Küteks ning Soomes registreeritud VMT Steel OY.

SELGITUS

Loit Kivistik
Loit Kivistik Foto: Elmo Riig

LOIT KIVISTIK,
VMT Betooni direktor

Ehitusvaldkond on Eestis igas mõttes tõusulainel ja see paneb kõiki tegijaid mõtlema kasvule. Eks see tähenda muu hulgas, et niigi tihe konkurents muutub veel tihedamaks. Mitte keegi ei kavatse oma tükki vabatahtlikult käest anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles