Vanalinn muutub värvilisemaks

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnavalitsuse kultuuriväärtuste spetsialistile Monika Raubale meeldib tervikliku värvilahendusega silma paistev maja Posti tänaval.
Viljandi linnavalitsuse kultuuriväärtuste spetsialistile Monika Raubale meeldib tervikliku värvilahendusega silma paistev maja Posti tänaval. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavalitsus ootab taotlusi vanalinna hoonete värvimise toetuseks. Seekord ei ole rõhk arhitektuursete detailide restaureerimisel, vaid hoonete värvimisel.

«Toetame ajalooliste hoonete fassaadide värvimistöid naturaalsete värvidega,» rääkis Viljandi linnavalitsuse kultuuriväärtuste spetsialist Monika Rauba. «Majade värvimise vastu on huvi päris elav olnud ning seetõttu õnnestus meil selleks otstarbeks ka raha leida.»

Restaureerimistoetuste avaldusi võetakse vastu 6. juunini ning vanalinna hoonete värvimist toetatakse kuni 50 protsendi ulatuses. Taotlejate vahel läheb jagamisele 4000 eurot.

«Muidugi või juhtuda, et enne värvimist tuleb midagi kõpitseda, näiteks välja vahetada niiskuskahjustustega laudise alumine osa või paigaldada uus veelaud, aga konkreetsed tööd lepitakse iga maja puhul enne kokku ja fikseeritakse lepingu sõlmimise ajal,» selgitas Rauba. «Linnadisainer Malle London koostab hoone värvipassi, milles fassaadi värvilahenduse kõrval on loetletud täpsed värvimise tingimused ja tarvilikud eeltööd, näiteks kust oleks vaja natuke krohvida või laudist restaureerida.»

Rauba ei soovinud prognoosida, kui palju avaldusi laekuda võiks.

«Värvitoetuse eesmärk on, et restaureeritud akende ja uste taustal ka hoone esile tõuseks. Värvimine annab terviklahenduse,» märkis ta.

Spetsialist lisas, et kui linn värvimistööde kulu poole võrra kompenseerib, võtavad omanikud töö meelsamini käsile.

Värvimistoetust jagati ka 2009. aastal ning siis sai seda kolm maja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles