Erakordne aastaring talletati pildis ja sõnas

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus Soomaast ja tema viiendast aastaajast jääb Viljandi maavalitsuse teise korruse fuajees avatuks kuni mai lõpuni.
Näitus Soomaast ja tema viiendast aastaajast jääb Viljandi maavalitsuse teise korruse fuajees avatuks kuni mai lõpuni. Foto: Elmo Riig

Viljandi maavanem Lembit Kruuse avas eile hommikul maavalitsuses Soomaa suurvett kajastava näituse, mis annab aimu varsti ilmuvast raamatust «Teekond läbi viie aastaaja».

Mõtet Soomaa rahvuspargist raamat teha olid «Sakala» ajakirjanik Liisi Seil ja fotograaf Elmo Riig kaalunud
juba mõnda aega. Möödunud aasta ei andnud neile aga võimalust selle idee elluviimisega rohkem venitada, sest tõotas tulla erakordne aastaring.

Soomaa ei jäta ükskõikseks

«Soomaa on koht, mis inimesi ükskõikseks ei jäta,» nentis maavalitsuse arenguosakonna juhataja Tõnis Korts, kellel endalgi on maja Soomaal. «Elmo Riigi fotodel on alati koos nii loodus kui kõik muu, mis on sellega seotud. Tema pildid pakuvad palju infot.»

Üles on võetud suurveega kohanenud elanikke, kanuudega mööda maanteed aerutavaid loodushuvilisi, veepeeglisse vaatavaid hooneid ja Šoti mägiveised kesk laiuvat vetevälja.

«Tegemist on erakordsete piltidega, sest sellist suurvett polnud Soomaal nähtud viimased 50 aastat,» rääkis Liisi Seil.

«Näitusele on pandud vaid väike osa fotodest,» lisas Elmo Riig. Ta on raamatu tarbeks teinud umbes 4500 fotot, mille seast tuleb valik teha.

Raamat erakordsest aastaringist

Valmiv teos keskendub möödunud aastale, mis oli looduses paljuski erakordne. Raamat «Teekond läbi viie aastaaja» kirjeldab autorite retki Soomaale. Dokumentaaljutustus toob lugejateni kohtumised kohalike inimestega ning seiklused nii maal, veel kui õhus.

«Kuigi viimasel ajal on ilmunud mitu Soomaast kõnelevat raamatut, tõotab sellest tulla esimene omalaadne, sest selles on suur osa tekstil,» lausus Korts. «Viimati ilmus Soomaast nii mahukas raamat üle kümne aasta tagasi, aga see oli fotoalbum.»

Rohkem kui paarisajal leheküljel vestetakse südamlikku lugu Soomaast ja selle inimestest. Kui kõik läheb plaanipäraselt, jõuab raamat lugejateni juuni algul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles