Müüri lammutamine tekitas promenaadi kõrvale inetu augu

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömehed lammutasid täna lõplikult maha Arkaadia promenaadi ääres seisnud telliskivi müüri.
Töömehed lammutasid täna lõplikult maha Arkaadia promenaadi ääres seisnud telliskivi müüri. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi kesklinna loodava promenaadi äärde tekkis täna suur auk, kui tarbijate ühistu lõpetas naaberkrundi omaniku alustatud punase telliskivimüüri lammutamise.


«Kindlasti on see halb, kui olukord jääbki selliseks nagu praegu,» kommenteeris müüri lammutamise tagajärgedega kursis olev abilinnapea Rein Triisa. Samas avaldas ta lootust, et ehk paneb tekkinud kole vaatepilt kinnistuomanikke rohkem pingutama, et majade ümbrust kaunimaks muuta.



Kui Arkaadia promenaadi ehitamise algul moodustas punane tellismüür koos alles valmivate hoonetega konkreetse tänavajoone, siis nüüd haigutab jalakäijate tänava ääres üsna inetu auk.



Telliskivimüüri lammutamist alustas juba mõni nädal tagasi A&G rõivakaupluse kinnistu omanik, kelleks «Sakala» andmetel on ettevõtja Raivo Riisa. Tema lammutas müürist vaid poole, sest ülejäänu asus Viljandi Tarbijate Ühistu (VTÜ) territooriumil.



VTÜ haldusjuhi Margus Toomla sõnul ei jäänud muud üle kui krundipiiril pooleli jäänud lammutustöö lõpule viia ning täna ennelõunal kadus promenaadi äärest viimane müürijupp.



Raivo Riisat «Sakalal» tabada ei õnnestunud.



Kruusases ja inetu väljanägemisega sisehoovis torkavad nüüd silma vanad VTÜ-le kuuluvad kuurid, mida ettevõte lammutada ei tohi.



Viljandi arhitektuuriamet juhtivarhitekt Leelo Saar tunnistas, et avanev pilt tundub võõras. «Ma ei ole olukorraga veel täpsemalt tutvunud, et konkreetset seisukohta võtta,» sõnas ta. Küll aga lausus ta, et kui linnaruumis muudatusi tehakse, ei tohiks avanev pilt olla halvem, kui see oli enne. «Promenaadilt on nüüd aga võimalik näha õue ja see tundub seal võõrana.»



Olukorra lahendusena pakkus Saar uue piirdeaia ehitamist. «Tänavafronte moodustavad linnas majad ja kõrged aiad,» selgitas ta. «Ka seal saaks tänavaseina tekitada paarimeetrise aiaga.»



Rein Triisa sõnul linn aeda ehitama ei hakka, sest see peaks olema kinnistuomanike ülesanne. «Sundida neid aga eriti ei saa,» tunnistas ta. «Loodame nende kodanikutundele.»



Triisa avaldas lootust, et Raivo Riisa omanduses olevale kinnistule hakatakse õige pea ehitama ühekorruselist büroohoonet. «Tean, et ta on ehituseks ettevalmistusi teinud,» lisas abilinnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles