Liibüa liider võrdles NATO-t Hitleriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liibüa liider Muammar Gaddafi kutsus eile oma kirjas lõpetama võõrriike barbaarne pealetung Liibüale.

Londonisse Liibüa tulevikku arutavale kontaktrühmale saadetud kirjas võrdles Gaddafi NATO juhitavaid õhurünnakuid Adolf Hitleri Teise maailmasõja aegsete kampaaniatega.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA jõustasid enam kui nädala eest Liibüas lennukeelutsooni, et kaitsta riigi tsiviil­elanikkonda Gaddafi vägede eest.

Eile Londonis peetud kohtumisel osales üle 35 riigi, teiste seas seitse Araabia maad.

Liibüa asevälisminister Khaled Kaim süüdistas Itaalia telekanalile Rai Uno antud intervjuus lääneliitlasi kavatsuses riik pooleks jagada.

«Koalitsiooni taktika on saavutada patiseis ja jagada riik kaheks. See tähendab kodusõda, pidevat ja jätkuvat sõda, uue Somaalia algust ehk väga ohtlikku olukorda,» arvas Kaim. «Mässulised jätkavad valitsusvägede ründamist ja me liigume selles suunas, et tsiviilisikute kaitseks mõeldud ÜRO resolutsioon päädib hoopis nende tapmisega.»

Briti välisminister William Hague kutsus eile andma Liibüa liidrit Muammar Gaddafit kohtu alla, kuid ei välistanud ka võimalust, et Gaddafi läheb pagulusse.

USA president Barack Obama ütles esmaspäeval ameeriklastele peetud kõnes, et liitlastel õnnestus Liibüas ära hoida tapatalgud, kuid hoiatas ühtlasi, et sõjaline kampaania eesmärgiga tõugata Muammar Gaddafi võimult võib põhjustada samasugust verevalamist ja viletsust, nagu nähti Iraagis.

President kaitses kindlalt oma otsust toetada Liibüa kohal lennukeelutsooni kehtestamist ja tsiviilisikute kaitseks korraldatavaid õhurünnakuid.

Obama väitel ei jäänud Gaddafi kavatsustes mingit kahtlust: too ähvardas oma inimesi verise ja armutu kättemaksuga. President kinnitas, et USA huvid ning väärtused ei lase selliseid asju tegevusetult pealt vaadata.

USA vabariiklasest senaator John McCain kritiseeris pärast kõnet teravalt Obama seisukohti. Tema sõnutsi iseloomustavad sellist poliitikat otsustusvõimetus, peataolek ja viivitamine.

«Pole ime, et ameeriklased on segaduses, kui ütlevad ühelt poolt, et tegu on humanitaarmissiooniga, ent kinnitavad samas, et Gaddafi peab lahkuma. Pole ju kahtlust, kelle poolel on Ühendriigid, kui me pommitame Gaddafile lojaalsete jõudude lennuväge ja tanke,» lisas senaator.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles