Meistri ere lahkumine noorte seast

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunioride tiitlivõistlustel ühes kaalus konkureerinud Ragne Varblane (paremal) ja Kristiina Soop lõpetasid kuld- ja pronksmedaliga.
Juunioride tiitlivõistlustel ühes kaalus konkureerinud Ragne Varblane (paremal) ja Kristiina Soop lõpetasid kuld- ja pronksmedaliga. Foto: Erakogu

Eesti juunioride ja B-klassi juudomeistrivõistlustel ühe kulla, kolm hõbedat ja kaks pronksi korjanud viljandlaste seas oli õnnestujaid põrujatest enam.

Tänavused Eesti juunioride ja B-klassi juudomeistrid selgitati nädalavahetusel Tartus. Esimesel päeval käisid tatamil juuniorid ehk judokad, kelle sünniaasta jääb ajavahemikku 1992—1995.

Viljandi spordikooli ja spordiklubi Taifu liikmetest tegid selles konkurentsis kaasa kaks neidu: Ragne Varblane ja Kristiina Soop. Mõlemad võistlesid kaalus alla 57 kilo. Ragne Varblane lõpetas tiitlivõistlused kuld- ning Kristiina Soop pronksmedaliga.

Kooliõed ja konkurendid

Viljandi spordikooli treeneri Viljar Kanneli selgitust mööda tegid mõlemad Audentese spordigümnaasiumis õppivad juuniorid tiitlivõistluste viimase ettevalmistuse koolivaheajal Viljandis, kus lihvisid tehnikat ja sobitasid taktikalisi detaile. Sellest, et valmistumine läks korda, annab kinnitust Ragne Varblase kindel võit.

«Ragne alistas kõik vastased kiire ja ilusa tehnikaga ning puhtalt,» ütles kuldmedalisti juhendaja.

Samas kaalus pronksi pälvinud Kristiina Soobi medalit pidas viljandlasest treener heaks tulemuseks, ehkki konkurentidest veidi noorema judoka turniiri jäi varjutama teises matšis saadud kerge põlvetrauma.

Kui Kristiina Soobil avaneb tuleval aastal võimalus vahetada oma pronks säravama medali vastu, siis Ragne Varblasele jääb auga teenitud kuldmedal ühtlasi juuniorieaga hüvastijätu meeneks.

«Ragnel seisavad ees kiired ajad: kooli lõpetamine ja aprilli lõpul Leedus peetav juunioride maailmakarika­etapp,» lisas Viljar Kannel.

Pühapäeval sealsamas Tartus peetud B-klassi Eesti meistrivõistlustel osales Viljandi spordikooli õpilasi juunioridest tublisti enam. Ehkki võidutrofeeni ei küündinud neist seekord keegi, korjasid viljandlased kamba peale neli medalit ja kaks viiendat kohta.

«Kui juunioride mõõduvõtu eel olin kahes medalis võrdlemisi veendunud, siis B-klassis oli kõhklusi rohkem,» tunnistas treener Viljar Kannel. «Selles eas on võistlus sageli ettearvamatu, aga paari medalit lootsin siiski.» Neljast Viljandi judoka teenitud medalist kolm olid hõbedased.

Alla 40-kiloste neidude kehakaalus tuli teiseks Regiina Kappet, kaalus alla 57 kilo oli teine Kristel Naelso ning alla 50-kiloste noormeeste kaalus Venno Austrin.

Regiina Kappeti võistlust kommenteerides rõhutas Viljar Kannel tüdruku väheseid kogemusi: lõppenud mõõduvõtt oli tal esimene tiitlivõistlus ja alles teine juudoturniir. «Vajaka jääb tehnikat ja kogemusi. Näiteks kaotas ta otsustava matši kinnihoidmistehnikaga, ehkki sellest olnuks võimalik välja tulla ja mis olulisemgi: seda ebameeldivat olukorda oleks saanud ka vältida,» kõneles treener.

Kristel Naelso, kes pidi väikese ülekaalu tõttu heitlema endast tublisti raskemate eakaaslastega, jõudis targalt maadeldes finaali, kus pidi tasavägise rassimise järel tunnistama Kohtla-Järvelt pärit vastase nappi paremust.

Kolmanda viljandlasena esikohaheitlusele pääsenud Venno Austrini võidukäigu peatas väikese paremusega talle juba tuttav tallinlasest vastane Mark Potapov. «Venno maadles enesekindlalt ja hästi, minul talle etteheiteid pole. Eriti meeldiv oli tema ilusa tõstega võit poolfinaalis,» kõneles Viljar Kannel.

Ebaõnnestunud poolfinaal

Mõningat pettumust tunnistas treener Aaro Abolkalni kehakaalus alla 73 kilo saadud pronksi üle. «Ootasin kraadi võrra kangemat medalit,» tõdes juhendaja.

«Poolfinaalis oli tema maadlus liimist lahti ning see matš jäi veidi kripeldama,» seletas Viljar Kannel. Tema sõnul suutis Abolkaln end pronksiheitluseks koguda ja võitis selle kuuesekundise maadluse järel. «Ilmselt andis Aarol end poolfinaalis tunda traumadest tingitud pikk võistluspaus,» oletas ta.

Viljandi spordikooli noortest said selles vanuseklassis tubli viienda koha veel Äli Agnes Järve ja Pille-Riin Lahesalu.

Järgmisena jagatakse Eesti C-klassi judokate tiitlid. Turniir on 7. mail Vinnis. Mai algul teeb Viljandi spordikooli noormees Tanner Saar kaasa Berliinis peetavatel Euroopa kadettide karikavõistlustel, juunis osaleb viljandlaste esindus rahvusvahelisel mõõduvõtul Austrias ja juunis seisab neil ees võistlusreis Poola.

KOHAD

Viljandi spordikooli ja klubi Taifu liikmete kohad Eesti noorte meistrivõistlustel
• Juuniorid: 1. Ragne Varblane, 3. Kristiina Soop.
• B-klass: 2. Regiina Kappet, 2. Kristel Naelso, 2. Venno Austrin, 3. Aaro Abolkaln, 5. Äli Agnes Järve, 5. Pille-Riin Lahesalu.
Allikas: Eesti judoliit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles