Riigikogu koguneb järgmise nädala algul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Presidendi otsuse järgi koguneb XII riigikogu esimesele istungile esmaspäeval, 4. aprillil kell 15.

Avakõnega esineb president Toomas Hendrik Ilves. Seejärel annavad riigikogu liikmed ametivande ja valivad juhatuse.

Avaistungil valitavasse juhatusse hakkavad suure tõenäosusega kuuluma Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimees Ene Ergma, praegune reformierakondlasest kultuuriminister Laine Jänes ja opositsioonilisse Keskerakonda kuuluv Jüri Ratas.

Kui IRL-i volikogu avaldas pühapäeva õhtul toetust sellele, et riigikogu esimehe kohal jätkab tegevust Ergma, siis aseesimehe kandidaadiks oli Reformierakonna juhatus juba kolmapäeval esitanud Jänese. Riigikogu teiseks aseesimeheks saab tõenäoliselt Ratas, keda on lubanud toetada nii Keskerakonna kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed.

Riigikogu avaistungil esitab praegu ametis olev valitsus tagasiastumisavalduse, kuid jätkab tegevust, kuni uus on ametisse astunud. Seadus näeb ette, et vältimatu vajaduseta hoidub tagasi astunud valitsus põhimõtteliste või riigieelarve kulusid suurendavate otsuste tegemisest.

Senise valitsuse tagasiastumisele järgneva 14 päeva jooksul määrab president peaministrikandidaadi ja teeb talle ülesandeks moodustada uus valitsus.

Nimetatud ülesande saamise järel esineb peaministrikandidaat 14 päeva jooksul riigikogus uue valitsuse moodustamise aluseid tutvustava ettekandega, misjärel parlament otsustab avalikul hääletusel anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamise volitused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles