Abja-Paluoja meenutas küüditatud rahvast

, «Lõuna-Mulgimaa» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abjalased avasid laupäeval Kuga kaupluse seinal mälestustahvli küüditatud rahvale.
Abjalased avasid laupäeval Kuga kaupluse seinal mälestustahvli küüditatud rahvale. Foto: Meelis Sõerd

Laupäeva pärastlõunal kogunes üle poolesaja inimese, enamasti vanemad ja keskealised, vingest tuulest hoolimata Abja-Paluojal Kuga kaupluse ette, kaasas küünlad.

Esmalt kõneles pedagoogist kodu-uurija Aksel Tiideberg pikalt ja faktirohkelt küüditamisest. Muu hulgas ütles ta, et Abja vald kannatas küüditamise tõttu tollasel Pärnumaal kõige rohkem. Tema sõnul on meie kohus tõde küüditamisest mäletada ja edasi anda ning küüditamise ohvreid austada.

Nii Aksel Tiideberg kui Abja vallavanem Peeter Rahnel tänasid mälestustahvli paigaldamise algatusrühma eesotsas Andres Räägeliga. Rahnel rõhutas seejuures tunnustavalt, et plaadi paigaldamise aktsioon oli tõeline rahvaalgatus.

Mõtte algataja Andres Räägel ütles, et lisaks Marie Underi värsiridadele plaadi ülaosas on selle allserval lause, mille on kirja pannud küüditatud abjalane Märt Lond. Tema sulest ilmus hiljuti elulooraamat.

Plaadi parem serv on sakiliselt tahutud, sümboliseerides murtud inimsüdant.
Pärast süüdatud küünalde asetamist plaadi alla palus Andres Räägel kõik kokkutulnud üle tee päevakeskusse tassile kohvile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles