Andekoda ootab rahapatakat

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui plaanid ellu jõuavad, kujuneb Suure-Jaani andekojast vana ja modernse sümbioos.
Kui plaanid ellu jõuavad, kujuneb Suure-Jaani andekojast vana ja modernse sümbioos. Foto: Nobel Arkitekter

Ehkki Suure-Jaanis tegutsev Artur Kapi ühing soovib linna keskele rajada andekoja, mis ahvatleks kokku tulema maailma kultuuritegijaid, ei ole plaanist esialgu asja saanud, sest ei ole leitud toetusraha. 

Mõni aasta tagasi tekkis Artur Kapi ühingul mõte luua andekoda tühjana seisvasse majja, mis osteti 2003. aastal ühingu liikme, saksa muusikakirjastaja Horst Schuberti abiga pankrotipesast kohviku Arturi Juures kõrvalkrundil. 1890. aastast pärinev punastest tellistest hoones olid enne kauplus ja katusekorrusel korterid.  2005. aastast tegutses seal suviti Suure-Jaani muusikafestivali infopunkt ja  kolmes ruumis olid väljas Jaanus Siimu fotod eelmise aasta muusikafestivalist. Viimastel aastatel on maja tühjana seisnud. 

Selline näeb ajalooline maja välja praegu.
Selline näeb ajalooline maja välja praegu. Foto: Elmo Riig

Taani arhitekti eskiis

Aegamisi sigines ühingul plaan renoveerida maja andekojaks. Kolm aastat tagasi valmis eskiisprojekt, selle tegi mainekas Taani arhitekt Erik Nobel. Toonase kontseptsiooni kohaselt valmib saali ja helisalvestusstuudioga loomemaja-hostel, mille lahendused on modernsed, näiteks hoone lõunaküljele on kavandatud klaasist juurdeehitis. Majja tulevad harjutus- ja tegevusruumid ning külalistoad ning Kapi  ühingu bürooruumid. 

Kui praegu on majas üks korrus ja katusealused toad, siis tulevikus nähakse seal kolme korrust: Köleri tänava poolt sisenejad satuvad teisele korrusele,  kohviku Arturi Juures poolt pääseb aga saali, mis läbib kahte korrust.  Kolmandal ehk ärklikorrusel paikneb pool tosinat külalistuba. 

EAS vastas eitavalt

Majas oli kavas anda muusikaharidust, korraldada näitusi ja kontserte,  näidata filme ning pakkuda peatumisvõimalust kõigile, kes soovivad keskenduda loomingule. Soomaa lähedust nähti tõmbenumbrina nii muusika, kujutava kunsti, kirjanduse kui filmi ja fotoga tegelejatele kogu maailmast. Andekoja sisuga täitmiseks asuti otsima koostöövõimalusi Suure-Jaani valla  ja kultuurimajaga. 

Artur Kapi ühing lootis saada toetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise investeeringute toetusskeemist. Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu tõdes, et paraku olid seal väga ranged kriteeriumid. Näiteks peaks kojas olema 15 töökohta ja see peaks olema isemajandav. Selliseid asju olnuks ka teoreetiliselt väga raske näidata. Vallavanem ütles, et investeeringu suurus oleks 700 000 euro ringis. Projekti omaosalus on kavas katta vabatahtlike annetuste toel. Juba praegu on annetustest saadud rahaga maja konserveeritud, aknaid ja luuke kinni pandud. Sügisel on kavas objektile toetust küsida Leaderi programmist. 

Suure-Jaani muusikafestivali korraldaja ja Artur Kapi ühingu liikme Andres Uibo meelest kujuneks selline andekoda muusikutele ja kunstnikele tõmbenumbriks üle maailma. Oodatud oleksid ka filmitegijad, kirjanikud, loodusvaatlejad ja kõik teised kultuuriga tegelejad. «See oleks mõtete edendamise ja inspiratsiooni kogumise paik,» sõnas ta. 

Uibo märkis, et Soomaa võidab maailma mastaabis järjest populaarsust ning näiteks loodusfilmide tegijatele võiks see olla eriti ahvatlev. «Pärast paiga külastamist sünniks ehk nii mõnigi kirjatükk või muusikateos,» arvas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles