Patsiendil on nii õigused kui kohustused

, Eesti haigekassa Tartu osakonna jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PÖÖRDUDES arsti poole, peab patsient teadma oma õigusi ja kohustusi. Toon välja mõned.

Perearst ei tohi küsida tema juurde tulnud patsiendilt visiiditasu. Tasu võib perearst nõuda koduvisiidi ja eriarstiabiasutus ambulatoorse visiidi eest maksimaalselt 3.20 eurot.

Erandid on veel järgmised: perearst ja eriarstiabiasutus ei tohi võtta visiiditasu rasedalt alates 12. rasedusnädalast ja alla kaheaastasele lapsele osutatava tervishoiuteenuse eest.

Tihti esitatakse küsimus, kas visiiditasu võib võtta traumapunktis osutatud teenuste eest. Seadus erandit ei tee: visiiditasu tohib võtta ka traumapunktis osutatud tervishoiuteenuse eest, aga mitte siis, kui patsient paigutatakse kohe pärast ambulatoorset teenust haiglaravile.

KUI selgub, et kokkulepitud vastuvõtule ei ole mingil põhjusel võimalik minna, tuleks sellest arsti teavitada. Kui jätta see tegemata või teatada hiljem kui 24 tundi enne vastuvõtuaega, on raviasutusel õigus küsida järgmise visiidi eest kahekordset tasu.

Haigekassa soovitab võtta kõigi tasude maksmise kohta raviasutuselt kviitung. Patsient peaks alati täpsustama, mille eest ta maksab.

Eriarsti vastuvõtule pöördumiseks on enamasti vaja perearsti või teise eriarsti saatekirja, vastasel korral ei tasu haigekassa raviteenuste eest ja need peab kinni maksma patsient ise. Erandina tasub haigekassa ravi eest ka saatekirjata, kui patsient pöördub arsti poole traumaga, kroonilise haiguse, tuberkuloosi, silmahaiguse, naha- või suguhaiguse korral või juhul, kui talle osutatakse günekoloogilist või psühhiaatrilist abi. Seaduse järgi on kroonilise haiguse tunnus see, et patsient vajab eriarstilt pidevat jälgimist ja ravi korrigeerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles