Ligi aasta väldanud inimkatse: D-vitamiin ei taha normi jõuda

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need tillukesed kapslid sisaldavad igaüks D-vitamiini 500 protsenti tavalisest päevanormist. Aga isegi sellest võib pikaajalisel võtmisel väheks jääda, kui veres on D-vitamiini kõvasti alla normi.
Need tillukesed kapslid sisaldavad igaüks D-vitamiini 500 protsenti tavalisest päevanormist. Aga isegi sellest võib pikaajalisel võtmisel väheks jääda, kui veres on D-vitamiini kõvasti alla normi. Foto: Aivar Aotäht

D-vitamiini vajalikkusest räägitakse ikka ja jälle ning mõni soovitab seda toidulisandi kujul tarbida aasta ringi. Aga kuivõrd pikaajalisest D-vitamiini manustamisest üldse kasu on?

Järgnev ülevaade põhineb delikaatsetel isikuandmetel, aga et mitte üldist juttu ajada, olgu kõik täpselt avalikustatud. Katsealune olin mina ise.

Esimest korda elus palusin oma vere D-vitamiini taset mõõta eelmise aasta 18. mail. Tulemus: 44,3 nanomooli liitri kohta (nmol/l) ehk kõvasti vähem, kui peaks. Eestis peetakse praegu D-vitamiini alumiseks normiks 75 nmol/l, ülemist piiri pole määratud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles