Heitlik sula rusub ja paljastab linna

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülesanne vaatajale: leia linnatänavalt auto! Õnneks pole lumesahk seda sõidukit Põhja puiesteelt minema pühkinud ja nüüd sulab neljarattaline omaniku rõõmuks välja.
Ülesanne vaatajale: leia linnatänavalt auto! Õnneks pole lumesahk seda sõidukit Põhja puiesteelt minema pühkinud ja nüüd sulab neljarattaline omaniku rõõmuks välja. Foto: Elmo Riig

Talvel kokku lükatud lumekuhjad on sula ja külma vaheldudes jäiseks muutunud ning aegamisi taandudes vajutavad längu aedu ja hekke.

Hiiglase mõõtu mäed kisuvad alanedes kaasa puuoksi. Erandina võib lumekoorma alt välja sulada isegi auto, aga enamasti pistavad kevadlillede kombel nina välja prügikastid, teepiirded ja muud madalal paiknevad asjad. Alles nüüd selgub, ega need ole varem lund lükates viltu vajunud.

Ka sihvakad ja kõrged liiklusmärkide postid on mõnes lumekuhjas vildakil. Kas tegu on lumekoristamise ajal juhtunud äpardusega või on hiljem märgi kallal jõudu proovinud pätipoisid?

Murest teata linnale!

Viljandi majandusameti peaspetsialist Priit Vihuri ütles, et linlane või ka ettevõtte, kes on kokku kuhjatud lumevaalude tõttu kahju kandnud, võib selle kohta linnavalitsusele avalduse kirjutada.

«Kutsume siis lund koristanud firma mehed kohale ja proovime järele uurida, kelle süü see oli,» lausus Vihuri. «Kui süüdlane on selge, peab ta kahju hüvitama. Aga ega kõike saa ka lumelükkamise kraesse ajada.»

Mõni avaldus on linnavalitsusele juba laekunud. Peaspetsialist tõi näiteks, et maagümnaasiumi ees nihutati lumekoristamisega üks piire paigast. Hooldusfirma võttis vea omaks ja lubas uue piirde paigaldada.

«Ühes kohas oli aga naaber lume lükanud naabri aeda,» rääkis ta. «Teisal oli võõrale krundile tõstetud suur lumekuhi. Teo tegijat pole õnnestunud seni tuvastada. See asi on jõudnud lausa politseisse, et kelle hunnik seal on.»

Vihuri hindas, et lumekoristamisega tekkinud äpardusi on märgatud kohe või toob sulav lumi veakoha alles nüüd nähtavale. «Lumistel talvedel võib nii juhtuda,» lisas ta. «Aga aastaid võrrelda on väga raske — värskemad asjad on paremini meeles.»

Hooldaja vigu ei eita

Viljandi sõiduteid hooldava aktsiaseltsi Veolia Keskkonnateenused Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas tõdes, et mida ohtramalt on lund, sest rohkem põhjustab see raskusi nii ettevõttele kui linnakodanikele.

Talve hakul tulnud tuiskude järel muutusid kohati kitsad sõiduteed veel kitsamaks, sest lumekoristusfirma püüdis Viljase sõnul hoiduda lund aedadele lükkamast.

«Hoidsime pigem ühe sõiduraja vabana, et autod saaksid ikkagi liikuda,» selgitas ta. «Kindlasti pole Veolia sihilikult lund vastu aedu pressinud ega aia peale tõstnud. Üksikuid vigu on tehtud, aga oleme püüdnud ise omanikuga ühendust võtta ja kahju hüvitamises kokku leppida.»

Viljas nentis, et ka lumekoristamise piirkonnast väljapoole jäävatel aladel on paks lumi põõsaid ja hekke rusunud. «Probleeme on olnud ka sellega, et naaber on naabrile naaber olnud — ütleme niimoodi,» tähendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles