Vesi võeti luubi alla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni gümnaasiumi õpilased degusteerisid enne vaheajale minekut erinevate firmade pudelivett ning valisid maitsvaima.
Jakobsoni gümnaasiumi õpilased degusteerisid enne vaheajale minekut erinevate firmade pudelivett ning valisid maitsvaima. Foto: Ave Alvre

Et tähistada ülemaailmset veepäeva, korraldas Jakobsoni gümnaasium vaheaja eel ürituse, kus õpilased degusteerisid mitut sorti pudelivett. See oli osa «Comenius Regio» projektist, mis hõlmab mitut maad ja kooli.

Ülemaailmset veepäeva tähistatakse 22. märtsil 1992. aastast. Et aga käesoleval nädalal peavad üldhariduskoolide õpilased vaheaega, otsustas Jakobsoni gümnaasiumi pere ürituse korraldada 18. märtsil.

Gümnaasiumi huvijuhi Ave Alvre sõnul algas päev veeteemalise raadiosaatega. Hiljem said õpilased kahel vahetunnil aulas degusteerida Aura, Vichy, Everini, Everesti, Bonaqua ja Värska pudelivett ning võrrelda neid kraaniveega.

Õpilased maitsesid 14 veesorti ning ülekaalukalt sai neilt parima hinnangu tikrimaitseline jook firmalt Värska Vesi.

Õpilastel oli võimalik võistelda ka jookide kalorsuse määramises. Selgus, et kõige kalorivaesem (0 kcal) on Aura pohlamaitseline kerge mulliga vesi, suurima toiteväärtusega on aga apelsinimahl.

Paremaid teadmisi näitasid Keily Tammaru IX-a klassist ja Kadri Karja XI-a klassist.

Osa suuremast projektist

Kõnealune üritus oli üks osa rahvusvahelisest haridusprojektist, mis viiakse ellu elukestva õppe programmis «Comenius Regio». See kannab pealkirja «Vesi — elu allikas».

Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti spetsialisti Tiivi Tiido selgitust mööda saavad «Comenius Regios» osaleda kaks partnerregiooni. Kumbagi neist esindab kohalik üldhariduse ja koolide tegevuse eest vastutav asutus, sellele lisaks on kaasatud vähemalt kaks kohalikku partnerit.

Viljandi linnavalitsus on kõnealusesse ettevõtmisse haaranud Jakobsoni ja Paalalinna gümnaasiumi ning Soomaa külastuskeskuse. Nende partner on Belgia Oostkampi kommuun ning selle haridusasutused ja keskkonnahariduskeskus.

Projekt algas septembris ning kestab kaks aastat ehk 2012. aasta 31. augustini, pakkudes palju ettevõtmisi nii koolides eraldi kui üheskoos.

«Läbiv teema on vesi,» selgitas Tiido. «Soovime seda integreerida õppeainetesse, koostada õppeprogramme ning vahetada oma välispartneritega sellekohast infot, kogemusi, uurimusi ja ideid.»

Plakatid on väljas

Viimatistest tegevustest tõstis peaspetsialist esile plakatite joonistamise võistluse «Vee kolm olekut». Paremad laekunud tööd on praegu väljas Viljandi linnaraamatukogu trepihallis. Plakateid täiendavad laste jutud sellest, mida nad oma tööga on öelda tahtnud.

Paalalinna gümnaasiumis korraldati enne vaheaega ka omaloominguvõistlus, kus lapsed kirjutasid veest muinasjutte, muistendeid, luuletusi ja haikusid.

Vee omadusi said mõlema kooli lapsed uurida lumelinna meisterdades. Tehti ekskursioon Tallinna veepuhastusjaama ja korraldati õppeprogramme Soomaal.
Projekti käigus korraldatakse koolitusi ja seminare ka õpetajatele.

«Sügisel käisid belglased meil külas ning aprilli algul läheb kaks õpetajat nii Paalalinna kui Jakobsoni gümnaasiumist vastukülaskäigule,» kõneles Tiivi Tiido.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles