Arvustus. Populaarteaduslik kirjandus aju- ja arukastmes

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajust sõltub taju. Inimene eksisteerib tänu ajule ja ka see, et meil on oma teadvus, on puhtalt aju teene. Kuigi aju saab välja printida ilusa 3D-mudelina, on tema funktsioonide kopeerimine tehnikale esiotsa veel püüdmatus kauguses.
Ajust sõltub taju. Inimene eksisteerib tänu ajule ja ka see, et meil on oma teadvus, on puhtalt aju teene. Kuigi aju saab välja printida ilusa 3D-mudelina, on tema funktsioonide kopeerimine tehnikale esiotsa veel püüdmatus kauguses. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kõikvõimalike eneseabiõpikute, dieediraamatute, soodalahusega vähi ravimist propageerivate soperdiste ja horoskoopide kõrval on üsna märkamatult ilmunud tõeliselt värskendava tuuleõhuna mõjuv teos, mida võib täie õigusega nimetada populaarteaduslikuks.

Jutt käib Tartu ülikooli noorte teadlaste põlvkonna silmapaistva esindaja, ajuteadlase ja psühholoogi Jaan Aru kalambuurse pealkirjaga raamatust «Ajust ja arust», mis räägib inimese ajust, tajudest, teadvusest, unest ning paljust muust, mis nende märksõnadega seonduvad.  

See ei ole teaduse populariseerimise eest kõrge riikliku tunnustuse pälvinud mehele esimene kord kirjasõna avaldada. Küll aga on ta sellises vormis raamatuga avanud uue horisondi nii endale kui ka teistele Eesti oma põlvkonna teadusetegijatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles