Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Afganistani võimud haaravad kontrolli

Afganistani võimud võtavad sel aastal NATO-lt teiste piirkondade seas üle rahutu Helmandi provintsi keskuse Lashkargah’ julgeolekuvastutuse, teatas Afganistani president Hamid Karzai.

Karzai sõnul võtavad afgaanid tänavu kontrollida kolm provintsi ja neli suuremat linna: peale Lashkargah’ ka enamiku Kabuli provintsist koos pealinna endaga, Kabuli lähedal asuvad Panjshiri ja Bamiani provintsi, suurema osa Lääne-Afganistani tähtsaimast linnast Heratist, Balkhi provintsi keskuse Mazar-e Sharifi ning Laghmani provintsi keskuse Mehtarlami.

«Afganistan ei taha, et teised tema julgeoleku ja kaitse eest vastutaksid,» ütles Karzai kõrgetele sõjaväelastele ja politseiametnikele. «Käesolev aasta on valitsuse kindlustamise ja rahu seisukohalt verstapost. See on aasta, mil me võtame endale suurema vastutuse.»

Karzai avaldus tähistab USA presidendi Barack Obama ja NATO üleminekuplaani elluviimise ametlikku algust.

USA kaitseminister Robert Gates ütles märtsi algul külaskäigul Afganistani, et liitlasvägedesse kõige rohkem panustavatel Ühendriikidel on võimalik kasutada ära oma positsioonist tulenevat mõjujõudu, aitamaks kaasa sellele, et vägede väljaviimist Afganistanist alustataks plaanitud ajal tänavu juulis ja julgeolekuvastutus antaks afgaanidele üle 2014. aasta lõpuks.
 

Liibüas kukkus alla USA sõjalennuk

Liibüas kukkus lääneriikide sõjaoperatsiooni kolmandal ööl alla USA hä­vituslennuk. Ameerika Ühend­riikide väejuhatus väitis, et tegu oli tehnilise rikke, mitte liibüalaste õhutõrje tabamusega. Mõlemad piloodid suutsid katapulteeruda ja pääseda.
 

Jaapani pangast kadus hulk raha

Tsunamist laastatud Jaapani kirdeosas avastas üks pank, et tema varakambrist on kadunud 500 000 dollarit, vahendas eile kohalik meedia.

Elektriline lukk sai ilmselt 11. märtsi võimsast maavärinast põhjustatud hiidlaines kahjustada, kuid töötajad ei märganud seda reedel, kui nad kontori riigipühaks ja nädalavahetuseks sulgesid. Jaapan on pälvinud maailma imetluse sellega, et katastroofide järel on esinenud väga vähe rüüstamist ja vargusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles