Viljandis tegutsev ettevõte konkureerib Microsoftiga

Merlin Kuld
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmisprogrammi Eziil veavad Maido Janke (pildil), Kaido Karu ja Tiit Remmel. Ettevõte laieneb Leola maja kolmandale korrusele, kus hakkab IITEE-ga suuremaid kontoriruume jagama. Parasjagu käib uues kontoriruumis remont.
Tootmisprogrammi Eziil veavad Maido Janke (pildil), Kaido Karu ja Tiit Remmel. Ettevõte laieneb Leola maja kolmandale korrusele, kus hakkab IITEE-ga suuremaid kontoriruume jagama. Parasjagu käib uues kontoriruumis remont. Foto: Marko Saarm

Viljandis tootmistarkvara arendav ettevõte Eziil sõlmis lepingu rahvusvahelise suurettevõttega, konkureerides maailma tasemel Microsoft Navisioni lahendusega. 

Märtsi alguses sõlmis Eziil veterinaarravimeid ja -tooteid valmistava ettevõttega Inter­chemie Werken de Adelaar Eesti lepingu, millega müüb talle tootmistarkvara Eziil. 

«Meie sõnum on: «Ära arva, vaid tea!»» ütles Eziili kaas­asutaja Maido Janke. Tema sõnul on tänapäeva tootmisel suureks väljakutseks masstoodangu vähenemine, mis tähendab väiksemaid partiisid ja laiemat sortimenti. «Väiksed partiid tekitavad tootmises palju segadust. Ja see on see koht, kus saab appi tulla Eziil.»

Leping Interchemiega on Eziilile Janke sõnul äärmiselt tähtis esmalt seetõttu, et farmaatsiatööstusesse on karmide nõuete tõttu keeruline pääseda. Märgilise tähenduse annab lepingule aga see, et tarkvara arendamine on osaliselt alles käimas, et katta kogu antud valdkonna tootmise vajadusi.

Interchemie emaettevõte Hollandis kasutab Microsoft Navisioni toodet. «See, et üks suur ettevõte on otsustanud turul olevaid alternatiive võrreldes meie kasuks, näitab, et meie toode on konkurentsivõimeline,» märkis Janke. «Üldiselt on reegel, et kui emaettevõttes midagi kasutatakse, siis jäädakse sellele ka truuks.»

Maido Janke rääkis, et viie mehe ettevõte Eziil sai alguse osaühingust IITEE, mis pakkus firmadele IT-tugiteenust. «Aga mis juhtub iga eduka ettevõttega, on see, et kui sa midagi teed hästi, hakatakse ka muid asju küsima,» märkis Janke. «Küll taheti kodulehti, küll majandus- ja tootmistarkvara ning ühel hetkel jõudsime mõistmiseni, et kõike ei jõua teha ja tuleb fookus paika panna. Möödunud aastal otsustasime, et IITEE-l on aeg minna tagasi oma juurte juurde.»

Eziil sai Janke sõnul alguse vajadusest. Üks IITEE kliente kaasas teda tootmise konsultatsiooniprojekti. «Ainult istuda oli imelik ja hakkasin olukorda kaardistama. See kukkus nii hästi välja, et panime pärast käed külge ja hakkasime IITEE-s programmi prototüüpi tegema.» 

Tehti üks prototüüp, teine, kolmas, neljas... «Praegu on juba viies versioon, Eziil, mida kasutatakse mitmes tootmises,» ütles Janke. Viimase versiooniga on jõutud nii kaugele, et toode on pilvepõhine ja  standardiseeritud ning seda on võimalik laiemalt kasutada.

Eesmärk jõuda tootmisintellektini 

Eziili tootmisprogramm aitab luua tootmises korda, seda planeerida ja reaalajas jälgida.See aitab vähendada vigu, kiirendada töötsükleid ja saada tootmisest paremat ülevaadet. 

«Tänapäeval on kõigil ulmelised seadmed taskus, aga selleks, et tootmise kohta infot saada, peab otsima teise inimese, koos temaga tükk aega arvutis kaevama ja alles siis võib-olla leiad endale vajaliku, aga võib-olla ei leia ka, sest see on veel kolme Exceli tabeli taga,» kirjeldas Janke.

Eziil kogub tootmisinformatsiooni ühte kohta ja viib iga inimeseni just selle info, mida tema oma tööks vajab.

«Ma ei pea infot kaevama suurest kuhjast, vaid näen endale vajalikku: oma tootmistellimusi, mis tuleb täita, aega, mis on selleks planeeritud, milliste jooniste järgi on seda vaja teha, ning raporteerida tehtud tööd reaalajas,» selgitas eestvedaja. «Seda kõike saab Eziili pikenduseks olevas telefonirakenduses teha vaid mõne puute või triipkoodiga.» 

Eziili suurem visioon on jõuda tootmisintellektini. «Kui praegu peab tootmises otsuse tegema inimene oma kõhutunde ja kogemuste pealt, siis süsteem võiks eelnevast õppida ning aidata soovitusi jagades neid otsuseid järgmine kord lihtsamalt langetada,» selgitas Janke. 

Ettevõtja toonitas, et rääkides tootmisintellektist, räägib ta asjast, mida ei ole võimalik niipea ellu viia. «Katusest on ilus rääkida küll, aga vundament peab olema korralik,» ütles ta ning märkis, et põhilisim eesmärk on esialgu tootmise visualiseerimine. «Võtta tootmisinfo eri kohtadest ja kuvada ühtse pildina otsustajale, et ta saaks tegelda ainult sellega, mis vajab tähelepanu.» 

Kolm kuud tugevat survet  

Esialgu ei ole kogu vundament eestvedaja sõnul veel valmis, aga ettevõtted juba kasutavad osasid tarkvarast. Näiteks töötab tootmise lahendus Viljandi Metallis. See ettevõte soovis, et programm oleks funktsionaalsem, paindlikum ja lihtsam kui aastatega arendatud Exceli lahendus, mida ettevõte oli seni kasutanud. «Meie uskusime algusest peale, et see on võimalik, ja nüüd usub klient ka, sest ta kasutab seda,» märkis Janke.

Viljandi Metalli arendusdirektor Endel Mänd kinnitas tema sõnu. «Saime sellise lahenduse, nagu tahtsime. Praegu tegeleme järgmiste etappidega, et viia see lahendus kogu tootmiseni.»

Pilvepõhine programm Eziil ei ole veel täiesti valmis. «Suudame täna pakkuda põhifunktsionaalsusega piiritletud toodet,» märkis Maido Janke.

Toode saab nii-öelda lõplikult karpi juunis, mil firma peab selle Interchemies täies mahus ka käivitama. «Meil on praegu suur surve peal. Käib üleviimisprotsess ja kolme kuu pärast peab programm seal kogu tootmisprotsessi ulatuses täielikult töötama.» 

Eziilil on juba järjekord ukse taga. «Oleme natukene luksusprobleemis: meil on kliendid järjekorras, aga me ei suuda hetkel lihtsalt tarnida,» tunnistas Janke. Seepärast vajab ettevõte inimesi, kes aitaksid toodet kiiremini arendada.  «Ootame inimesi, kes soovivad tuleviku tootmistarkvara arendada, seda tootmises juurutada või muul viisil kaasa aidata,» sõnas Janke.

Tarkvaraarenduse ettevõttele on Viljandis töötajaid leida paraku keeruline. Ka Eziili töötajad on kõik väljastpoolt Viljandit tulnud.

«Öeldakse, et kui tahad milleski väga heaks saada, pead panema sinna kümme tuhat tundi tööd. See lävi on meil kindlasti ületatud, aga oi kui palju on veel ees,» nentis ettevõtja kukalt sügades.

KOMMENTAAR

Veiko Saluste
Veiko Saluste Foto: Sander Ilvest / Postimees

VEIKO SALUSTE,
Interchemie Werken de Adelaar Eesti juhtaja

Eziili tarkvara hakkame kasutama müügis, ostus, laos ja tootmises. Vajadus tekkis sellest, et ladu ei olnud enam inimesele hallatav. Meil on enamik arvutiparki Apple`i tooted. Naljakas või mitte, aga Microsoft Navision ei ühildu Maci arvutitega mitte kuidagi. Ma olen kaks korda proovinud seda tarkvara kasutada ja mõlemal korral pooleli jätnud.

Eziil on interneti vahendusel töötav tarkvara, mille eelis on see, et ei ole vahet, millise seadme või operatsioonisüsteemiga teda kasutatakse. Eziil ühildub automaatselt.

Eziil peaks olema nüüd meie lahendus. Juba praegu, juurutuse käigus, tulevad välja programmi filosoofilised tugevused. Seda on võimalik üsna lihtsasti integreerida ka muudesse masinkeeltesse.

Eziili eesmärk on töötada igas operatsioonisüsteemis. Mind kliendina ei huvita, mis serveri peal teda jooksutatakse. Mind huvitab, et andmeid oleks võimalik lihtsalt liigutada, kopeerida, lugeda ja lisada.

Ma väidan, et seni ei ole keegi viitsinud veel väga korraliku tootmistarkvaraga tegelda ja Eziil on nüüd üks esimesi pääsukesi, mis võiks olla väga edukas, aga see sõltub sellest, kui palju kasutajaid talle tekib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles