Suure maja korteri täitis laupäeval ohtlik suitsuving

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle maja neljanda korruse korteris on päästjatel tulnud käia kolmel korral, sest korteri peremees on tekitanud tuleohtlikke olukordi.
Selle maja neljanda korruse korteris on päästjatel tulnud käia kolmel korral, sest korteri peremees on tekitanud tuleohtlikke olukordi. Foto: Elmo Riig

Viljandi päästjatel tuli laupäeva õhtul tõtata Männimäele, kus üks purjus mees oli toidu ahju jätnud ja unne suikunud ning kõrbemisest tekkinud suits täitis kogu elamist.

Päästjatele on teekond Riia maantee 32a viiekorruselise kortermaja neljandale korrusele väga tuttav, sest seal elav mees on samalaadseid väljakutseid põhjustanud varemgi. Paari aasta jooksul oli see kolmas kord, kui tuletõrjujad korteri ukse avasid, purjus mehe üles äratasid, kõrbenud toidu ahjust välja võtsid ning korterit tuulutasid.

Korra trahvitud

Seegi kord kuulsid naabrid suitsuanduri signaali ja kui kärsahais juba trepikotta imbus, helistasid päästjatele. Korteris magas selle elanik ja veel üks mees. Mõlemad toimetati majast välja ja nende terviseseisundit kontrollis kohale sõitnud kiirabi. Päästjad jahutasid kärssava panni maha ning õhutasid tube.

Päästekeskuse inspektorid on korteri peremeest tuleohutusnõuete rikkumise eest korra ka karistanud, kuid kasu pole sellest olnud. 2009. aasta lõpul nõuti temalt väärteomenetluse korras välja 76.69 eurot. Et ta sellele nõudmisele ei reageerinud ning trahvi ei maksnud, pidi kohtutäitur raha sisse nõudma. Nüüdseks on korteriomanik trahvi tasunud.

«Päästekeskuse tuleohutusinspektorid saavad käia sellistes riskikorterites tuleohutusnõuete täitmist kontrollimas ja selgitamas, kuid oma eluviise ja suhtumist tuleohutusse peab inimene ise muutma,» nentis Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juht Evelin Uibokand.

Korteriühistu saab tema sõnul kutsuda inspektorid kontrollima, kas elamises on suitsuandurid. Kõnealuses Männimäe korteris on andurid nõuetekohaselt olemas. «Ka laupäevasest vahejuhtumist andis märku suitsuandur, mis aitas suurema kahju tekkimise ära hoida,» selgitas Uibokand. «Saame naabritele vaid soovitada, et olgu nad valvsad ja kutsugu tuleohu korral päästjad välja.»

Korterist on saanud punker

Ühistul ehk naabritel pole aga seaduslikku võimalust ohtliku naabri suhtes midagi ette võtta. Riia maantee 32a korteriühistu juht on «Sakalale» rääkinud, et tuleõnnetuste poolest tuntud korterist on kujunenud sisuliselt joomapunker. Seal on olnud korraga kaheksa või üheksa lärmavat meest, kellele ühistu juht mõne tunni jooksul kaks korda politsei kutsus.

Paraku ei saa politseinikud sellistel puhkudel eriti midagi ette võtta, sest isegi kui pidutsejad laiali saata, on nad poole tunni pärast tagasi ja jätkavad endist viisi.

Kõige rohkem häirib naabreid just lärm, ehkki vahel kipuvad joodikud trepikotta roojama või käituvad küllakutsuja korteris sedasi, et alt naabrid läbi lae imbuvate vedelike tõttu kannatavad.


VÄLJAKUTSED

Päästjad ja kiirabi on Riia maantee 32a—12 korteris pidanud kahe aasta jooksul käima kolm korda.
• 1. I 2009 — toidu kõrbemise tõttu kuumenes pliit ja süttis kapp.
• 21. VIII 2009 — kõrbes toit.
• 19. III 2011 — kõrbes toit.
Allikas: päästekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles