Liitlasväed andsid Liibüale esimesed hoobid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liitlasvägede õhurünnak tegi Liibüa pealinnas Tripolis maatasa Muammar Gaddafi kontrollkeskuse.

USA staabiülemate ühendkomitee juht admiral Mike Mullen andis pühapäeval teada, et kehtestatud on ÜRO julgeolekunõukogult heakskiidu saanud Liibüa lennukeelutsoon ja peatatud sealsete valitsusvägede pealetung mässuliste vastu.

Saksamaa välisminister Guido Westerwelle hoiatas aga lääneriike, et missioon Liibüas võib pikale venida. Saksamaa otsustas Liibüa sündmustesse mitte sekkuda.

«Põhjus pole selles, nagu oleks Gaddafi režiim meile kuidagi sümpaatne, vaid me peame arvesse võtma ka pikale veniva missiooni riske,» ütles Westerwelle.

Araabia Liiga peasekretär Amr Moussa avaldas eile poolehoidu ÜRO resolutsioonile lennukeelutsooni jõustamisest Liibüa kohal. Varem oli Moussa andnud mõista, et on lääneriikide astutud sõjaliste sammude pärast mures.

«Me austame ÜRO resolutsiooni ning meil pole selle suhtes erimeelsusi, eriti kuna resolutsioonis märgiti, et invasiooni ei tule ning eesmärk on tsiviilisikuid kaitsta,» sõnas ta.

Briti välisminister William Hague keeldus eile välistamast Muammar Gaddafi enese vastu sihitud lööke.

«Sedalaadi rünnakud on alati vastavuses ÜRO resolutsiooniga, mis mõistagi rõhutab tsiviilelanikkonna kaitset,» lausus Hague. «Ma ei lasku üksikasjadesse selles osas, mida või keda võidakse sihikule võtta.»

Küsimusele, kas Suurbritannial on volitused Gaddafi tapmiseks, kui ta jätkab oma rahva ründamist, vastas välisminister: «Ma ei hakka sihtmärkide üle spekuleerima. See sõltub hetkeolukorrast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles