Kuidas revolutsioon Viljandisse jõudis

, ajaloohuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1917. aasta miitinguplats Viljandis on selgelt ära tuntav. Inimesi pole seal küll enam ammu nii palju olnud.
1917. aasta miitinguplats Viljandis on selgelt ära tuntav. Inimesi pole seal küll enam ammu nii palju olnud. Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

Kui teated 1917. aasta veebruarirevolutsioonist Viljandi jõudsid, oli riigipööre Venemaal juba toimunud, kuid uue korra ülesehitamine alles algas.

«Viimastel päevadel ei ilmu enam Petrogradi ajalehed. Ei tule ka enam peastaabi telegrammisid. Igasugu avalikkude ja ametlikkude teadete puudusel käivad igasugu kuulujutud ringi,» kirjutas Sakala 1917. aasta 3. märtsil (ukj 16. märtsil), kui Nikolai II oli juba troonist loobunud, ning tõi samas ära esimesed ametlikud teated erakorralistest sündmustest pealinnas.

Ajutise Valitsuse üks esimesi otsuseid oli likvideerida tsaarivõimu tugisambaks olnud politsei. Selle asemele loodi rahvamiilits, mis pidi alluma kohalike elanike kontrollile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles