Peaaegu kõik laenavad

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.freepik.com

​Suurele haldusreformile ja valimistele eelnevad kuud kannavad Viljandimaal laenamise märki, sest pangast kavatsevad investeeringuteks lisaraha küsida peaaegu kõik siinsed vallad ja linnad.

12 omavalitsusest ainsana pole laenamise plaani Võhma linnal. Samas nentis linnapea Anneli Siimussaar, et see pole kivisse raiutud põhimõte. «Praegu me ei näe vajadust, aga eks vaatame, kuidas asjad arenevad. Kui tarvis, võime jooksvalt ümber otsustada,» sõnas ta. Esmajoones pidas Siimussaar seejuures silmas plaani riigi toel rajada praeguse Võhma koolimaja asemele uus, aja nõudeid paremini järgiv õppehoone. See aga nõuab ühel hetkel ka omavalitsuse rahalist panust.

Kui lähtuda reeglist, mille kohaselt tohib Eestis omavalitsuste maksimaalne laenukoormus olla 60 protsenti eelarveaasta tuludest, võib Viljandimaa valdu ja linnu pidada üpris lahtise käega laenajateks. Nii hakkab neist tervelt kaheksal vastav näitaja tänavu ületama 50 protsendi piiri. Kaks valda – Halliste ja Kõpu – kasutavad ära kogu lubatud määra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles