Avalik kiri Eesti Vabariigi Presidendile

Tanel Ots
, Nabala keskkonnakaitse ühingust
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

SAATSITE peaminister Andrus Ansipile aprillis 2010 kirja palvega hoida end kursis Nabala-Tuhala rindel toimuvaga. Kinnitasite veendumust, et suurte keskkonnamõjudega projektidele, mis muudavad elukeskkonda mitmes mõttes, peavad eelnema põhjalik analüüs ja arutelu. Lisasite, et «oma kodukoha asjade otsustamisesse tuleb alati kaasata piirkonna elanikud, see on kodanikuühiskonna eeldus».

Rahva raha eest korraldati äsjaste riigikogu valimiste eel eri paigus kulukaid arutelusid, selgitamaks, mis on Eestile kõige parem. Loodame, et me ei mõelnud parteide saadikutega ajakirjanduse vahendusel, debattidel, valimisprogrammide ja valimislubaduste kaudu asjata kaasa paljudel riigile olulistel teemadel. Soovime kodanikena neis aruteludes osaleda ka valimistevahelisel ajal.

Rahvas on valimistel andnud oma hääle, kuid pole minetanud mõtlemisvõimet. Peaminister Andrus Ansip lubas vähem kui aasta tagasi kohalikele vallajuhtidele saadetud kirjas ning kinnitas ajakirjanduse vahendusel ka avalikkusele, et niikaua kui tema on peaminister, Nabala karstiala ei kahjustata.

Reformierakonna valimisplatvormis on kirjas: «Tagame Nabala karstiala ja Tuhala nõiakaevu säilimise.» Me uskusime seda lubadust ja andsime peaministri erakonnale valimistel palju toetushääli.

NELI PÄEVA pärast valimisi, 10. märtsil 2011 võttis valitsus vastu ehitusmaavarade arengukava, mis muu hulgas otsustab Tuhala nõiakaevu ning veel tuhatkonna kodukaevu saatuse. Tundlikule Nabala karstialale on plaanis kaevata 2200 hektari suurune ja kaheteistkorruselise maja sügavune auk, mis võib alandada põhjavee taset umbes 25 meetrit.

Detsembris 2010 riigikantselei kriitikaga keskkonnaministeeriumi paranduste tegemiseks tagasi saadetud arengukava jõudis uuesti valitsusele kinnitada käesoleva aasta 28. jaanuaril. 10. veebruaril lõpetas riigikantselei peaministri otsusega arengukava eelnõu menetlemise, sest see vajavat veel mõjuanalüüsi.

Kuu aega hiljem, valitsuse esimesel valimistejärgsel istungil võeti dokument vastu muutmata kujul. Kui see ei ole petmine ja valetamine, siis mis see on?

Soovime meelde tuletada, et eesti rahvas on ka valimistevahelisel ajal hääletanud. Tuhala nõiakaevu ja Nabala karstiala toetuseks oleme andnud üle 63 000 hääle. Eesti tuntud muusikud andsid toetushääle, lauldes nõiakaevu loitsu.

Nabala keskkonnakaitse ühingu liikmed, 22 külaseltsi, piirkonna metsa- ja jahiseltsid on koondunud sooviga oma kodukoha arengus kaasa rääkida. Tihedat koostööd on tehtud üle maakonna piiride nelja vallavalitsusega. Kui see tegevus ja tuhandete inimeste pikaajalised püüdlused ei loe midagi, siis mis loeb?

KESKKONNAMINISTEERIUM soovib korraldada Nabala maard­lat ümbritseval ulatuslikul alal uusi uuringuid. Korrektselt karstiala tingimusi arvestavad lisauurimised kinnitavad kahtlemata, et keskkonnamõju on seni arvatust veelgi suurem.

Avalikkuse nii laialdast huvi pälvinud olukorras ja arvestades keskkonna kaitsmise ettevaatusprintsiipi, ei muuda uued uuringud meie seisukohti. Riigil on odavam kompenseerida arendajatele seni tehtud kulutused kui rahastada ülikalleid uuringuid.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles