Leedu praktikandid toovad toidukohtadesse elevust

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grand Hotel Viljandis praktikal viibivad Kristina Urbonaite ja Mantas Staponkus on pälvinud sealsetelt töötajatelt kiidusõnu.
Grand Hotel Viljandis praktikal viibivad Kristina Urbonaite ja Mantas Staponkus on pälvinud sealsetelt töötajatelt kiidusõnu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olustvere teenindus- ja maamajanduskool võõrustab Leonardo da Vinci programmi toel Leedu kutsekoolide õpilasi, kes teevad meie maakonna toitlustusasutustes praktikatunde.

«Eestis on väga ilus ja Olustveres ka!» teatasid leedu tütarlapsed eile hommikul ametikooli õpilaskodus. Teist nädalat Viljandimaal viibivad näitsikud kinnitasid, et oleksid nõus suisa siia jäämagi.

Koolijuht sohvriks

Viiv hiljem võeti noored bussile ning algas sõit koolijuht Arnold Pastaku roolimisel. Nii Suure-Jaani külalistemajja, Viljandi pubisse Suur Vend kui Grand Hotel Viljandisse läks üks koka- ja üks klienditeenindaja praktikant. Pärimusmuusika aida kohvikusse jõudis üks klienditeenindajaks õppija.

Arnold Pastaku sõnutsi on kõik nimetatud asutused praktikantidega väga rahul. Kuigi Leedu  ametikoolides kolmandal kursusel õppijatele on see esimene kord ettevõttes erialast tööd teha, on nad suurepäraselt kohanenud.

«Ettevõtjad on öelnud, et leedukatest on suur abi: nad on hakkajad ja õpivad uusi asju väga kiiresti,» vahendas Pastak.

Grand Hotelli peakokal Rando Imalal läks nägu naerule, kui ta iseloomustas oma abilist, praktikantide seltskonna ainsat meeshinge Mantas Staponkust. «Äärmiselt töökas ja täpne noormees — võõras keskkonnas üllatavalt tubli. Tundub, et siinne töö meeldib talle väga. Kui köögi poolel toimetamises paus tuleb, ruttab ta kondiitritele või teenindajatele appi.»

Sõpruskool ja -maakond

Kuigi ettekandja praktikant Kristina Urbonaite sõnagi inglise ja vene keelt ei räägi, pälvis ka tema kiitust. Grand Hotelli vastuvõtujuhi Krista Varmi hinnangut mööda on tütarlaps tubli ja hakkamist täis. «Suhtlemises saame käte ja jalgade abiga hakkama. Kui väga vaja, siis Leedu noormees tuleb ja tõlgib tema jutu inglise keelde,» lausus Varm.

Lõunanaabrid on pärit kolmest Leedu koolist: Šiauliai, Mažeikiai ja Telšiai linnast. Telšiais on Arnold Pastaku sõnutsi Olustvere sõpruskool. See maakond omakorda on Viljandimaa sõprusmaakond.

Olustvere kooli projekti- ja arendusjuht Marika Luik selgitas, et leedulaste praktika kestab kolm nädalat. Vabal ajal on neile tehtud ekskursioone. Nii on külalistele tutvustatud Tallinna ja Viljandi ümbrust, plaanis on Tartus käik.

Marika Luik usub, et programmi abiga kogemuste vahetamine on kasulik ka siinsele koolile, see võimaldab näiteks teistega taset võrrelda. Tema hinnangul antakse Leedus väga head toitlustusõpet. Tõsi, puudujääke on ka: praktika osa õppes on tunduvalt väiksem kui meil. «Siia tulnud õpilased on kolmandal kursusel, kuid alles esimest korda ettevõttepraktikal. Meie õpilased on esimest korda ettevõtetes praktikal juba teisel kursusel,» selgitas Luik.

SELGITUS

Marika Luik,
Olustvere kooli projekti- ja arendusjuht

Leedu õpilaste siiatulekut finantseerib Euroopa Liidu Leonardo da Vinci programm. Jaanuaris käisid siin selle vahendusel maad uurimas Leedu õpetajad.
Läinud sügisel tutvusid Olustvere kokaõpetajad Itaalia kokandust õpetavate koolidega ja osalesid maitsete messil. Suvel tegid meie toiduainete tehnoloogia õpetajad ekskursiooni Itaalia toiduainetööstustesse.
Aasta varem käisid põllumajanduse ja turismi õpetajad Saksamaal aiandusmessil. Põllumajanduse eriala õpilased on tänu samale programmile käinud praktikal Hollandis, Prantsusmaal ja Saksamaal ning lähevad sinna tänavugi.
Koolil on ka edaspidiseks mõtteid, kuidas Leonardo programmi kadu välispartneritega koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles