«Folkloob» rajab silda folgi- ja klubimaailma vahel

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalmar Vabarna astub esimesel «Folkloobil» üles nii muusiku kui diskorina.
Jalmar Vabarna astub esimesel «Folkloobil» üles nii muusiku kui diskorina. Foto: Elmo Riig / Sakala

Zetode ninamehe ning veel õige mitmest kollektiivist tuntud Jalmar Vabarna eestvõttel tehakse Viljandis 24. märtsil algust uue ürituste sarja, «Folkloobiga».

Avaüritusel annavad klubis Rubiin kontserdi Viljandi enda bändid Gjangsta ja Knihv ning sellele järgneval etnodiskolgi keerutavad plaate tuntud folkartistid.

Krutivad etnobiiti

Pidude esimeses otsas esinevad tuntud koosseisud ning nendelt võtavad järje üle omavahel ühes või teises mõttes seotud muusikud, kes astuvad üles endale üpris tavatus diskorirollis. «Folkloobi» idee turgatas Jalmar Vabarnale pähe, kui ta sügisesel lõikuspeol plaate mängis. Tema jutu järgi on eri kandjatel muusikat kogunenud nii palju, et valiku tegemine võib aju tossama panna. Vabarna lisas, et tantsuks mängiva DJ kogemus aitab tal koostada ka bändi kava: selle juures on ju põhiline, et hoog ei raugeks.

«Nii Gjangsta kui Knihv mängivad enamasti eesti traditsioonilist viiulimuusikat, aga selle kõrval ka omaloodud lugusid — üks näppepillidel ning teine viiulitel ja trummil.» tutvustas Vabarna esimest kahte «Folkloobil» üles astuvat ansamblit. «Võib näida küll, et esimene üritus tuleb pehmemat laadi, aga etnobiiti krutib plaatidel koguni kolm DJ-d. Plaan ongi tekitada tandem või trio diskoritest, kes on muusikalises mõttes üksteisega kuidagi seotud.»

Avaüritusel astuvad plaadimasina taha Kulno Malva ja Merike Paberits, kes on kohad vahetanud käredas folkrokkansamblis Nikns Suns, ning «Folkloobi» ellukutsuja ise. Osati on Jalmar Vabarna seejuures eeskuju võtnud Martin Oja ehk DJ Daysleeperi Tartus korraldatavast üritusest «Maailmamustrid».  

Teine pidu peetakse 28. aprillil ning seal rõõmustab silma ja kõrva üks õige ootamatu kooslus: lavale astuvad Zetod koos Orelipoisi ja seni peamiselt luuletajana tuntud Contraga. Peagi on sellelt koosseisult oodata esimest ühist singlit.

Vunk ja särts

«Eks «Folkloob» ole mõeldud looma silda folgi- ja klubimaailma vahele,» arutles Jalmar Vabarna. «Kui Gjangsta mängib labajalga, siis ei pea muidugi labajalga tantsima. Me lisame esimesele peole vunki ja särtsu ning laseme ehk asja isegi käest ära!»
Tantsulisele «Folkloobile» pole teretulnud üksnes paadunud folkarid, vaid kõik moodsama tantsumuusika austajad.

«Dubstep’i kuulajad äkki ei teagi, kui lahedaid etnobiite maailmas on,» rääkis Vabarna.
Esialgu lubab ta kindla peale korraldada vähemasti kolm pidu. Siis tuleb peale suur suvi ning mis saab «Folkloobist» sügisel, näitab juba tulevik. Vabarna loodab siiski, et sari läheb täie hooga edasi.

«Elu peab olema lahe ning väheke etnovürtsi ei tee paha,» on ta veendunud.

ARTISTID

Esimesel peol esinevad kontserdiga Gjangsta ja Knihv.
• Gjangsta ehk Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia muusikamaja näppepillide kvartett moodustati 2008. aasta veebruaris, et populariseerida eesti pärimusmuusikas mandoliini ja kitarri kasutamist. Repertuaari kuuluvad eesti pärimuslike viiulilugude kõrval ka omaloomingulised palad. Mängivad Villu Talsi (mandoliin), Jalmar Vabarna (oktavmandoliin), Jaan Jaago (kitarr), Tanel Kadalipp (kontrabass). www.myspace.com/gjangsta
• Knihvi repertuaaris on põhiliselt vanem eesti tantsumuusika. Seda esitavad Maarja Nuut (viiul, laul), Karoliina Kreintaal (viiul, laul) ja Tõnu Tubli (löökpillid, kellamäng). www.myspace.com/knihv
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles