Pais hirmutab maaomanikke

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK kavatseb paisu rajada Veisjärve kaldast 300 meetri kaugusele Õhne kanalile. Vabatahtlikud aktivistid on proovinud sinna ebaseaduslikult tamme rajada varemgi.
RMK kavatseb paisu rajada Veisjärve kaldast 300 meetri kaugusele Õhne kanalile. Vabatahtlikud aktivistid on proovinud sinna ebaseaduslikult tamme rajada varemgi. Foto: Marko Saarm

Riigimetsa majandamise keskus tahab madala Veisjärve tervise parandamiseks selle veetaset paisu abil tõsta. See on ajanud tagajalgadele mõned järve lääne- ja põhjakalda maaomanikud, kes kardavad kaotada osa oma metsast.

Mulgimaal, Kärstnast umbes nelja kilomeetri kaugusel asuv Veisjärv on Võrtsjärve järel suuruselt Viljandimaa teine veekogu. Ehkki pindala poolest muljet avaldav, on selle vee koguhulk tagasihoidlik, sest keskmine sügavus küünib vaid 1,3 meetrini. Selle alla jääb kuni 4,5 meetri paksune mudakiht.

Veisjärv pole nii madal alati olnud. Nimelt rajati 1920. aastatel järve loodenurka Õhne jõe väljavoolukanal, mis viis veetaseme umbes meetri võrra varasemast allapoole. Tänu sellele tärkas järgmistel aastakümnetel järve läänekaldal asuvate talude maadel uus mets, millest omanikud loodavad nüüd rahalist kasu lõigata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles