«Hea Lapse» ema käis õpilastel külas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leelo Tungal kogus Jakobsoni koolis enda ümber palju algklassilapsi. Nood tahtsid kirjanikult autogrammi paluda ja temaga paar sõna juttu ajada.
Leelo Tungal kogus Jakobsoni koolis enda ümber palju algklassilapsi. Nood tahtsid kirjanikult autogrammi paluda ja temaga paar sõna juttu ajada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eilse emakeelepäeva puhul käis Jakobsoni gümnaasiumi algklassilastel külas kirjanik Leelo Tungal, kes luges oma luulet, ajas lastega juttu ja andis autogrammegi.

Jakobsoni koolis on varemgi luulelugemise võistlusi korraldatud ja tänavu otsustati autoriks valida Leelo Tungal. Algklassilapsed pidid ilma õpetaja abita otsima ühe tema luuletuse, selle selgeks õppima ja siis ette kandma.

Nii valiti igast klassist esmalt kaks last, kes näitasid oma luulelugemise oskust õpetajate ja õpilaste ees. Seitse paremat said eile võimaluse sama luuletus ette kanda autorile endale.

«Leelo Tungalt kutsusime siia juba üle-eelmisel aastal, aga tal on nii kiire, et pidime kaks aastat järjekorras ootama, kuni tal on aega meie juurde tulla,» rääkis emakeelepäeva korraldaja, Jakobsoni gümnaasiumi põhikooli osa õppejuhataja Kaie Lõhmus.

Head lapsed

Kui õpilased olid kirjanikule oma luulelugemise ja pillimänguoskusi tõestanud, oli kord luuletaja enda käes. Leelo Tungal ei kiirustanud aga lugema. Ta võttis kollase mapi vahelt hoopis kõige esimese ajakirja «Hea Laps» numbri ja rääkis õpilastele sellest, kes tema arvates need head lapsed õieti on.

«Kui sa pisut pahandust teed, ega sa siis sellepärast kohe paha laps ole. Oled ikka hea laps, aga tegid lihtsalt paha teo,» sõnas Tungal ja jutustas, kuidas sattus kõige esimese ajakirja esiküljele tema enda keskmine tütar Kirke, kes oli käinud ema kosmeetikakoti kallal.

Varem ette valmistatud küsimustele vastates tõdes kirjanik, et kõige rohkem saab ta inspiratsiooni just elust endast, enda ja oma laste lapsepõlvest. Kirjanik ei ole aga oma kooliaega pidama jäänud, vaid hoiab end ikka moodsa eluga kursis, kõneldes ka kõige värskemates luuletustes sellest, mis on maailmas teoksil.

Jagas autogramme

Kui külaline oli saalitäiele õpilastele mõned luuletused ette kandnud ja nende küsimustele vastanud, oli koolitund peaaegu läbi. Gümnaasiumipere andis kirjanikule kaasa jutud ja luuletused, mille lapsed olid kirjutanud just talle.

«Mulle meeldivad lapsed, kes kirjutavad, sest need lapsed ka loevad ja lugemine teeb tubliks, targaks ja vahel ka lohutab, kui miski on halvasti,» lausus Leelo Tungal.

Päris tunni lõpul jõudis ta lastele veel autogrammegi jagada. Kuigi õpetajad olid lastel keelanud autogrammi käe peale võtta, jättis Leelo Tungal härda palve peale oma allkirja ka sinna.

Peale algklassilaste kohtus kirjanik emakeelepäeva puhul ka Jakobsoni gümnaasiumi viienda ja kuuenda klassi õpilastega.

KIRJANIK

Leelo Tungal on sündinud 22. juunil 1947.
• Ta on kirjutanud ooperite ja muusikalavastuste libretosid, samuti on tema tekstidele loodud ohtralt populaarseid laule.
• Ta on kirjutanud sõnad ka Silvi Vraidi esituses kõlanud eurolaulule «Nagu merelaine».
• 1994. aastast on Leelo Tungal lasteajakirja «Hea Laps» peatoimetaja.
Allikas: tungall.weebly.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles