Viljandi linnapea peab Harku vallas tulist omandivaidlust (2)

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidluse rindejoone ühel pool seisab oma elukaaslase isa esindav Viljandi linnapea Ando Kiviberg (vasakul) ning teisel pool avalik-õigusliku osaühingu Strantum juhataja Meelis Härms. Tüli ajendiks on keset eraomandit rajatud väike veepuhastusjaam (tähistatud kaardil noolega).
Vaidluse rindejoone ühel pool seisab oma elukaaslase isa esindav Viljandi linnapea Ando Kiviberg (vasakul) ning teisel pool avalik-õigusliku osaühingu Strantum juhataja Meelis Härms. Tüli ajendiks on keset eraomandit rajatud väike veepuhastusjaam (tähistatud kaardil noolega). Foto: ERR-i kuvatõmmis / maa-amet / montaaž

Viljandi linnapea Ando Kiviberg on juba mitu aastat vedanud vägikaigast Harjumaal Harku valla haldusettevõttega. Nüüdseks on vastasseis kujunenud sedavõrd tuliseks, et pooled süüdistavad teineteist avalikult nii varguses kui ka korruptsioonis.

Esmaspäeva õhtust on ETV eetris jooksnud uuriv-ajakirjandusliku saate «Pealtnägija» reklaamklipp, milles on kesksel kohal Viljandi linnapea Ando Kiviberg ja avalik-õigusliku osaühingu Strantum juhataja Meelis Härms.

Ehkki lõik ei heida konflikti sisule märkimisväärselt valgust, kõlavad selles sõnad «vargus», «kuritegu» ja «korruptsioon». Reklaami kulminatsioonina sedastab kaadri taga saatejuht Mihkel Kärmas: «Miks süüdistab Viljandi linnapea oma erakonnakaaslasi varguses ja nood teda omakorda korruptsioonis, selgub sellenädalases «Pealtnägijas».»

Auguga sotsiaalmaa

Sakala andmetel on teleloo keskmes Ando Kivibergi elukaaslase Inge Suderi isale Jaan Suderile kuuluv maatükk Harku vallas Suurupi külas aadressil Kasevälja tee 9. Ehkki eraomand, on see mererannast vähem kui kilomeetri kaugusel paiknev kinnistu praegu arvel ehitusõiguseta sotsiaalmaana. Samas on maalapi keskele kunagi ammu mõõdetud mõnekümne ruutmeetri suurune tootmismaa tükk, mis kuulub Strantumile ning millele on rajatud ümbruskonna majapidamisi teenindav veepuhastusjaam.

Kivibergil endalgi on kohaga juba aastaid vahetu side, sest Kasevälja tee 9 naaberkinnistul asuvas eramus elab tema pere. Linnapea ise veedab seal enamasti nädalavahetusi.

Aastaid käärinud tüli kõiki detaile pole võimalik lühidalt kokku võtta, sest poolte seisukohad erinevad nagu öö ja päev. Lisaks on eri asjaolusid vaetud mitmes kohtuasjas, millest üks on jõudnud otsaga isegi riigikohtusse.

Olgugi et ka Viljandi linnapeal endal on eraelu kaudu Harku vallaga side, figureerib ta kõnealuses juhtumis eeskätt oma elukaaslase isa volitatud esindaja ja konsultandina.

Kiviberg on veendunud, et osaühing Strantum rajas aastate eest Kasevälja tee 9 südamesse veepuhastusjaama seaduse mõtet ja häid tavasid eirates ning trampis sellega jalgade alla eaka maaomaniku õigused. Esiteks ulatub Kivibergi väitel osa rajatisest naabri maale või selle kohale. Veelgi olulisemana tõstab ta aga esile tõsiasja, et haldusfirma ehitas vallavalitsuse õnnistusel tugevama õigust kasutades erakinnistu alla puhastusjaama torustiku ega nõustu tehtut õiglaselt kompenseerima.

Vastus ülekohtule

Eile Sakalaga suheldes ei pidanud linnapea õigeks hakata juhtumi kõiki üksikasju lahti seletama. Küll aga andis ta mõista, et oli ise telesaate tegijate poole pöördunud, sest olukorras peituv ülekohus ei jätnud muud võimalust. «Jõupositsioonil olles võeti teise omaniku maa kasutusele ega maksta selle eest hüvitist. Mina pean seda põhiseaduse mõtte raskeks rikkumiseks ega söanda jätta reageerimata. Avalikkuse ette tõin teema sellepärast, et probleem näib olevat laiem,» selgitas Kiviberg.

Ühtlasi kinnitas ta, et mõistab viljandlaste suurt huvi eelseisva saatelõigu vastu. «Teen ettepaneku see kolmapäeva õhtul rahulikult ära vaadata ning olen valmis seejärel kõikidele küsimustele vastama, kes iganes neid mulle esitada tahavad.»

Kui linnapea tegutseb oma sõnul siiralt lähedast inimest kaitstes, siis Strantumi juht Meelis Härms näeb toimunus pigem soovi raha teenida. «Nad küsivad summasid, millega me ei saa nõustuda,» kommenteeris ta.

Oma vaatenurga selgituseks tõi Härms välja asjaolu, et eurorahaga arendatud veevõrgu ehitamise eel sõlmis ettevõte torustiku eramaadele paigaldamiseks kasutusõiguse lepingu peaaegu 200 omanikuga ning maksis kõigi nende peale kokku kompensatsiooniks välja ligi 100 000 eurot. See teeb keskmiselt 500 eurot ühe omaniku kohta.

Rikutud maa

Jaan Suder ehk teda esindav Ando Kiviberg oli aga üks neist omanikest, kellega sellist kokkulepet ei saavutatud. See viis vallavalitsuse-poolse sunni rakendamiseni ja juhtis asja pikale kohtuteele.

Valla haldusettevõtte juht leiab, et Suder on Kivibergi kaudu nõudnud utoopiliselt suurt kompensatsiooni, mis erineb teistele maaomanikele makstust peaaegu sada korda. Kiviberg pole sellega nõus ning heidab Härmsile ette teadlikku segaduse külvamist ja alatut mustamist. «Selle ehitisega muudeti Jaan Suderi maast kolmandik ehk 7500 ruutmeetrit igasuguste tulevaste arenduste suhtes perspektiivituks. Seepärast oleme pidanud õiglaseks, et Strantum ostaks rikutud ala välja sama hinnaga, millega Jaan Suder selle 2008. aastal omandas.»

Ehkki «Pealtnägija» saate reklaamklipist võib välja lugeda, et Härms süüdistab Kivibergi muu hulgas korruptsioonis, kinnitas ta Sakalale, et nii see siiski pole. «Mingit korruptsioonijuhtumit pole olnud,» ütles  Härms. Küll aga pidas ta kohatuks mullu 30. detsembril Kivibergilt tulnud kirjalikku kompromissettepanekut, milles soovis vaidluse lahendamisse kaasata Harku vallavalitsust ja moodustada praegu sotsiaalmaana arvel olevast Kasevälja tee 9 kinnistust kaks vähemalt 2000 ruutmeetri suurust ehitusõigusega elamumaa kinnistut. Selline lahendus poleks Härmsi hinnangul kooskõlas korrektse planeerimisprotsessiga. «On hämmastav, et inimene, kes töötab Viljandi linnapeana, üldse sellise ettepanekuga välja tuli,» lausus ta.

Olles omakorda tutvunud Härmsi vastuväidetega, rõhutas Kiviberg teema senist kajastust resümeerides, et Harku valla haldusettevõte näib praegu teadlikult teda ründavat selleks, et end puhtaks pesta. «Strantumi juhi väited on eksitavad ning lähtuvad soovist oma ettevõtte ebaseaduslikult tegevuselt tähelepanu eemale juhtida. Astusin oma lähedaste kaitseks välja ega luba nõrgemale liiga teha. Usun, et sedasi talitaks iga aus ja julge inimene,» kaitses end linnapea.

«Pealtnägija» on ETV eetris kolmapäeval kell 20.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles