Kui Vabadussõja ajaloos pöörati uus lehekülg. Ühe võitleja kiri

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Kooliõpilaste Pataljon Vabadussõjas 1918-1919. Viljandi maakonna koolipoisid olid esimeste hulgas, kes 1918. aasta lõpul isamaa eest Punaarmee vastu võitlusse läksid.
Viljandi Kooliõpilaste Pataljon Vabadussõjas 1918-1919. Viljandi maakonna koolipoisid olid esimeste hulgas, kes 1918. aasta lõpul isamaa eest Punaarmee vastu võitlusse läksid. Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

(Lugu ilmus Sakalas 25. augustil 1928. Autori nime polnud kahjuks lisatud.)

Sõjakunstist polnud meil, viimaste klasside kasvandikkudel, vähematki aimu, kui kolonel Viktor Puskari üleskutsele järgnesime ja tema asutatud väeossa astusime. Millest aga meil puudust ei olnud oli noorusvaimustus ja kindel tahe kodumaa vabastamisele jõudumööda kaasa aidata.

Nii koguski meid 1918. aasta jõuluks Viljandi mõisa uude lossi 25 õpilast. Jagati välja vanad jaapani püssid ja üle öö oli saanud koolipoistest sõjamehed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles