Holstre-Nõmmel algas kaevandamine

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest kaevandusest ammutatakse kruusa ja liiva.
Uuest kaevandusest ammutatakse kruusa ja liiva. Foto: Elmo Riig / Sakala

Holstre-Nõmme krossiraja lähistel, Nõmme-Koorti liivamaardlal asuval 5,5 hektari suurusel Matsi kinnistul algasid kaevandamistööd. Sealt hakatakse ammutama kruusa ja liiva.

Paika haldava osaühingu Eureka juhatuse liikme Rauno Tuula sõnutsi tegutsetakse esialgu väikselt, aga kui asutakse laiendama Viljandi—Rõngu teed, on sealsetele varudele rohkem turgu. «Algse kava järgi oleksid teetööd pidanud lahti minema juba kolm aastat tagasi. Millal need päriselt algavad, pole teada,» rääkis Tuula.

Paistu vallast öeldi «Sakalale», et Eurekale antud loa kohaselt võivad kaevetööd selles paigas kesta 2025. aastani. Kui kaua tegelikult liiva ja kruusa võetakse, ei oska veel keegi öelda, see sõltub nõudlusest. Neid rohkem kui saja kilomeetri kaugusele vedada poleks kasumlik.

Erilisi keskkonnariske ei tohiks kaevandamine kaasa tuua. Kui läheduses olevad majapidamised siiski veeta jäävad, peab kaevandaja tagama neile regulaarse ja kvaliteetse veevarustuse. Samuti tuleb tal hoida suvel, kui käib aktiivne vedu, Loodi—Nõmme teelõik tolmuvaba. Veoautod tohivad üldjuhul sõita kella 8—18. Kui elanikke on teavitatud, võib seda ajavahemikku ka pikendada.

Piirkonda on nõukogude ajal põhjalikult uuritud ning läheduses olevatest kaevandustest juba pikki aastaid liiva ja kruusa ammutatud. Matsi kinnistult plaanitakse väljakaevandatu minema vedada üle kõrval asuva maanteeameti karjääri.

Rauno Tuula kirjeldust mööda saavad need kaks karjääri kaevandamise käigus üheks ning pärast peaks sinna tekkima tehisjärv, mis jääb avalikuks kasutuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles