Kutsekooli uus õppehoone tuleb maakonna suurim

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Võidu vana karjakastell on osa tulevasest suurest koolimajast. Viljandi ühendatud kutsekeskkooli direktori Tarmo Looduse hinnangul kujuneb just sellest mõisaaegsest laudast õppelinnaku huvitavaim osa.
Vana-Võidu vana karjakastell on osa tulevasest suurest koolimajast. Viljandi ühendatud kutsekeskkooli direktori Tarmo Looduse hinnangul kujuneb just sellest mõisaaegsest laudast õppelinnaku huvitavaim osa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vana-Võidus asuva kutsekooli uuendamine on jõudnud nii kaugele, et on asutud otsima ehitajat, kes rajaks keset Vana-Võidut uue koolihoone, mis tuleb suurem kui ükski Viljandi gümnaasium.

12 000 ruutmeetri suuruse pinnaga uus õppehoone, mille maksumuseks kujuneb esialgsete arvestuste kohaselt 6,4—9,6 miljonit eurot, rajatakse praeguse bussipeatuse juurde ehitusmaja platsile. Osa majast ehitatakse täiesti tühjale alale ning osa tuleb endise karjakastelli ning kunagise agrotööstuse õppemaja asemele.

Kool vajab suuri ruume

«Meil on väga suurt õppepinda nõudvad erialad,» selgitas kooli direktor Tarmo Loodus. Tema sõnutsi on nii ehitus-, autoteenindus- kui puiduerialade õpetamiseks vaja suuri õppetöökodasid ning need on uude koolimajja ka kavandatud.

Koolihoone rajamise teeb keeruliseks asjaolu, et osa sellest tuleb praegu kehvas seisus karjakastelli, mille peab muinsuskaitsenõuetest lähtudes renoveerima. Ajalooliste müüride vahele tehakse elektri-, puidu- ja ehituserialade praktikaruumid, köögid ja pagaritöökoda.

Ehitusfirmadelt ootab kool hinnapakkumisi aprilli esimesel poolel ning valmis peaks uus maja saama 2012. aasta septembriks.

Kool tahab teha Vana-Võitu uue õppelinnaku ning nõuab koolimaja ehitajalt ka kogu linnaku territooriumile teede rajamist, elektrisüsteemide uuendamist ning vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehitamist.

Neli suurt ehitust

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ruumide uuendamine sai alguse vanade ühiselamute remontimisest, milleks kulus 2,5 miljonit eurot. Uue koolimaja ehitamine on neljast suurest tööst koosneva projekti teine osa, kuid sellele kulub peaaegu pool kogu eurotoetustena saadud summast. Euroliidu toetusraha on Viljandi külje all asuval kutsekoolil võimalik kasutada 16,4 miljonit eurot.

Kui uue hoone ehitus pihta on hakanud, alustab kool kahe järgmise ehituse projekteerimist. Nimelt on praegune peahoone kavas taastada nii, nagu see oli kunagisel mõisaajal. Nõukogude ajal lisatud juurdeehitis lammutatakse ning hoonesse jäävad õpperuumid täiskasvanute koolituseks.

Viimane suur idee on rajada õppelinnakusse Eestis ainulaadne autodroom, kus oleksid kõik tingimused, et õpetada välja professionaalseid auto- ja bussijuhte.

Tarmo Looduse kinnitusel peab kõik plaanitu valmis olema 2015. aastaks.

LINNAK

Vana-Võidu õppelinnaku rajamiseks kulub hinnanguliselt 16,4 miljonit eurot. Tabelis on toodud ehitus, eeldatav hind eurodes ja praegune seis.
• Õpilaskodu                                 2 500 000    valmis
• Koolihoone                                 9 000 000    ehitajat otsitakse
• Mõisahoone renoveerimine    2 500 000    projekteerimisel
• Autodroom                                  2 500 000    projekteerimisel
Allikad: Viljandi ühendatud kutsekeskkool, «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles