Jaapanit räsisid maavärin ja tsunami

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natoris lükkas hiigellaine majad kokku, misjärel süttis tulekahju.
Natoris lükkas hiigellaine majad kokku, misjärel süttis tulekahju. Foto: Reuters

Jaapani kirdeosa raputas eile 8,9-magnituudine maavärin, mis põhjustas ligemale kümne meetri kõrguse hiidlaine.

Esimestel tundidel loeti hukkunuid kokku poolsada ja vigastatuid mitusada. Ametnikud usuvad ohvrite arvu tõusvat, sest Jaapani rannikulinnades ja külades on ulatuslikke purustusi.

Tegu on Jaapani viimase 139 aasta võimsaima maavärinaga. Teleuudistes näidati tsunamist kaasaviidud autosid, laevu ja isegi hooneid. Kadunuks on jäänud ka reisilaev, mille pardal oli sada inimest.

Piirkonda raputas üle kahekümne järeltõuke, millest võimsaim küündis 7,4 magnituudini.
Maavärin toimus kohaliku aja järgi kell 14.46 ning sellele järgnes mitu järeltõuget. Hawaiil asuv tsunamikeskus andis kogu Vaikse ookeani piirkonnale hiidlainehoiatuse.

Epitsenter asus Tokyost 380 kilomeetrit kirdes, rannikust umbes 125 kilomeetri kaugusel ligemale kümne kilomeetri sügavusel.

Maavärin kõigutas Tokyo kõrghooneid ja sundis inimesi tänavatele. Jaapani pealinnas seiskus rongiliiklus ning katkes mobiilside. Mitmel pool riigis puhkesid tulekahjud.

Eestlane vahendab

Tokyos elav eestlane Tuuli Tammoja teatas eile pärast maavärinat, et tuletõrje ja kiirabi sireenid on töötanud juba mitu tundi, mobiilivõrgud on rivist väljas ja liiklus seisab.
Tammoja kinnitust mööda on enamik maju õnneks maavärinakindlad.

«Kui maa värisema hakkas, olin oma toas. Et see nähtus on Jaapanis tavaline, ei arvanud ma esialgu suurt midagi,» rääkis ta. «Raamatud hakkasid riiulist lendama, seepärast läksin arvutiga vannituppa: seal ei ole asju, mis saaksid mulle kaela kukkuda.»

«Õppisin nii palju, et ei pane enam kunagi voodit raamaturiiuli alla, sest see võib mulle öösel peale langeda,» ütles ta. «Toas kukkusid raamatud riiulitelt, mikrolaineahi lendas laualt ning laelamp paiskus kildudeks.»

Tammoja jutu järgi on ainukeste sidevahenditena katastroofile vastu pidanud Facebook, Twitter ja Skype. Riigi mobiilivõrgud ütleb ta olevat üle koormatud, mistõttu helistada on peaaegu võimatu.

Bussid ja rongid ei sõida ning lennujaam on vee all. Inimesed hakkasid Tammoja sõnul pärast esimest tõuget jala töölt koju minema. Vahemaad on paraku väga pikad. Kui rongigagi võtab Yokohamast või Chibast tööle jõudmine tunni, siis jala koju minna on väga raske.

Tuumaenergia kriisiolukord

«Maavärin on tekitanud Jaapani põhjaosa suurel territooriumil tohutut kahju,» ütles riigi peaminister Naoto Kan.

Neli maavärina piirkonnale lähemat tuumaelektrijaama lülitati ohutult välja, teatas rahvusvaheline aatomienergiaagentuur.

Jaapani valitsus otsustas kuulutada välja tuumaenergia kriisiolukorra. Tavaliselt tehakse seda siis, kui elektrijaamas või reaktorijahutussüsteemis ilmneb radiatsioonileke.
Jaapani meteoroloogiateenistus on nimetanud äsjast maavärinat selle piirkonna võimsaimaks pärast 1872. aastat. See ületas isegi 7,9-magnituudise Suure Kanto maavärina, mis surmas 1923. aasta 1. septembril Tokyo piirkonnas üle 140 000 inimese.

Eestlased

Jaapani suursaatkonna andmeil viibib Jaapanis vähemalt 80 eestlast.
• Maavärinast ja hiidlainest laastatud Sendaist evakueeriti Eesti välisministeeriumi teada üks eestlane. Rohkem ametlikke andmeid eestlaste saatuse kohta eile pärastlõunal veel polnud.
Allikas: «Postimees»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles