Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisriigid vaevad Liibüa võimuküsimust

Prantsusmaa tunnustas eile esimese riigina Liibüa opositsiooni rahvuskogu ja teatas, et lähetab suursaadiku ülestõusnute käes olevasse Banghazi. Prantsusmaa presidendi kantselei nimetas rahvuskogu ainsaks liibüa rahva legitiimseks esindajaks.

Suurbritannia teatas, et on valmis suhtuma Liibüa opositsioonisse kui kõneluspartnerisse, kuid tõrkus tunnustamast ülestõusnuid Prantsusmaa kombel riigi seadusliku esindajana.

Euroopa Liidu liikmesriigid arutavad Brüsselis Liibüa toetamist, kuid on seni opositsioonijõudude tunnustamise küsimuses kahtleval seisukohal.

Liibüa liidrile Muammar Gaddafile ustavate jõudude ja ülestõusnute kolm nädalat kestnud relvakokkupõrked on viimastel päevadel üha ägenenud. Surma on saanud tuhandeid inimesi.
 


Maailma rikkurid seati pingeritta

Ajakiri «Forbes» avaldas iga-aastase rikkurite edetabeli, mida juhivad 74 miljardi dollariga mehhiklane Carlos Slim Helu ja tema perekond. Teiseks jäi 56 miljardi dollariga Microsofti asutaja Bill Gates ja kolmandal kohal oli 50 miljardi dollariga Warren Buffett.

«Forbesi» teatel pole maailmas olnud kunagi varem nii palju miljardäre kui mullu: 1210. Ameerika Ühendriikides elas neist 413 ja Euroopas 300. Miljardäride koguvara ulatus mullu 4,5 triljoni dollarini.

Kõige miljardäriderohkem linn oli eelmisel aastal Moskva: Venemaa pealinnas oli pururikkaid 79. Teiseks jäi New York: Ameerika Ühendriikide suurlinnas oli neid 58.
Miljardäre on juurde tulnud ka Hiinas, Indias ja Brasiilias. Hiinas on nende arv aastaga peaaegu kahekordistunud ja nüüd võib riik kiidelda 115 selle suurusklassi rikkuriga. Venemaal on kokku 101, Indias 55 ja Brasiilias 30 miljardäri.

Maailma vanimal miljardäril, 100-aastasel Šveitsi tehnoloogia valdkonna rahatuusal Walter Haefneril on varandust neli miljardit, kõige nooremal, Facebookiga raha kokku ajanud 26-aastasel Dustin Moskovitzil aga 2,7 miljardit dollarit.

Mõistagi ei olnud edetabelis Eestist ega ühestki teisest Balti riigist pärit inimesi. Soomest oli 1,9 miljardi dollariga esindatud Antti Herlin, liftide ja eskalaatoritega tegeleva Kone Oy juht. Tema on seega Soome rikkaim inimene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles