Meesteklubi hoolitseb väikelaste sooja eest

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tragide noorte meeste ettevõtlikkuse tulemusena saab Väikemõisa asenduskodu järgmise talve kütteprobleem vähemalt osaliselt lahendatud.
Tragide noorte meeste ettevõtlikkuse tulemusena saab Väikemõisa asenduskodu järgmise talve kütteprobleem vähemalt osaliselt lahendatud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Homme koguneb Viljandimaal Kopra talus ligi poolsada klubi Round Table liiget, et abistada Väikemõisa asenduskodu ja seal elavaid lapsi.

Klubi meespere võtab selga kirved ja saed ning läheb metsa küttepuid tegema, et järgmisel talvel oleks asenduskodus kasvavatel lastel toasoe olemas.

Samal ajal kui mehed metsas rassivad, viivad naised ja lapsed metsloomadele söögipoolist, sõidavad võimaluse korral saaniga ning vaatavad, mis elukas on kobras ja mida ta metsas korda saadab. Kohale tuleb ka tosin Väikemõisas kasvavat last, kellele soovitakse pakkuda üks mõnus argisest erinev päev.

Kaks sihti

Klubi liige ja homse ürituse üks eestvedajaid Kalvi Kants märkis, et Vastemõisas köetakse maja seniajani puuahjuga ning igal aastal on küttepuude või nende jaoks raha leidmine suur mure.

«Kopra talu omanik Rudo Puks laseb meid oma metsa, et saaksime seal nagu kord ja kohus küttepuid teha. Sügisel viime juba kuiva kütuse Väikemõisa,» rääkis Kants ning lisas, et homsel ettevõtmisel on tegelikult kaks sihti.

«Me saame seal kokku ning selle koosolemise tulemusena tekib siia piirkonda ka reaalset kasu,» lausus ta. «Nii saigi tänavusel külmal talvel otsustatud, et teeme Väikemõisa asenduskodu elu järgmisel talvel väheke kergemaks, võtame oma meesteväe kokku ja läheme metsa.»

Kui palju puid kütteks langetatakse, ei oska klubi liikmed ennustada, kuid loodavad maha võtta koguse, mis kataks asenduskodu küttevajadusest tubli kolmandiku.

Klubi aitab töövälist aega sisustada

Round Table pakub ühiskondliku tegevuse väljundit noortele meestele, kes soovivad oma töövälist aega kvaliteetselt sisustada.

«Lions- ja Rotary klubidest eristab meid see, et kuigi oleme Rotaryst välja kasvanud, pole heategevus meie peamine eesmärk,» selgitas klubi Eesti president Hannes Rosenberg.

«Meie tegevus on riigiti muidugi erinev. Näiteks Indias on klubi ehitanud sadu koole.»
2002. aastal asutati Round Table Eesti fond, et toetada puudust kannatavate laste hariduspüüdlusi. Sellest antakse raha eelkõige kodumaiste õpingute tarvis. Rosenberg märkis, et fondi põhikapital läheneb miljonile kroonile ehk 63 911 eurole ning sellest on toetust saanud ka Viljandi lapsed.

Idee minna asenduskodu tarbeks puid langetama sündis ühel Viljandi klubi koosolekul.
«Me kutsume kokku oma pered ja asenduskodu lapsed, kellega terve päev tegeldakse, samal ajal kui mehed metsa teevad,» rääkis Rosenberg. «Loodame, et raha, mis kuluks küttepuudele, saab nüüd kasutada millekski muuks vajalikuks.»

Homsele ettevõtmisele on teretulnud ka kõik need, kes soovivad klubiga liituda. Sellest palutakse eelnevalt siiski klubi koduleheküljelt leitavatel kontaktidel teada anda.

ARVAMUS

Pille Vaiksaar,
Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja

Round Table’i üritus on väga tore, sest sinna on oodatud ka lapsed. Lisaks on tegemist praktilise ettevõtmisega, sest sellest sõltub meie toasoe. Mõte on hea ja usun, et ka teostus ei jää sellele alla.

ROUND TABLE

Round Table on rahvusvaheline liikumine, mis ühendab mehi vanuses 18—40 eluaastat.
• See sai alguse 1927. aastal Inglismaal.
• Praeguseks on liikumine tuntud 45 riigis ning liikmeid on üle 34 000.
• Eestis on 150 tegevliiget, kes on koondunud 13 klubisse.
• Viljandis on Round Table tegutsenud juba kümmekond aastat.
Allikas: rte.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles