E-aineid toidus tasub piirata

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vorsti roosa värv tuleb tihti säilitusainetena kasutatavatest nitrititest.
Vorsti roosa värv tuleb tihti säilitusainetena kasutatavatest nitrititest. Foto: shutterstock.com

Toitumisnõustajad soovitavad ikka eelistada lisaainevaba naturaalset sööki, aga ka lubatud lisaainete nimekirju ja koguseid ootab jälle hindamine. Juba on piiratud kolme toiduvärvi lisamist.

Lisa- ehk niinimetatud E-aineid lisatakse toidule valmistamise käigus näiteks säilivusaja pikendamiseks, värvi andmiseks või maitse pärast. Lisaainete loetelu ja lubatud kogused on kehtestatud Euroopa Liidu õigusaktidega, mida järgitakse Eestiski.

Aastani 2020 vältava programmi käigus peavad kõik lubatud lisaained läbima jälle riskihindamise: Euroopa toiduohutusamet vaatab värskete teadusandmete põhjal uuesti üle praegu kasutada lubatud lisaainete ohutuse tarbijaile. Mõne rühma ained on juba hindamise läbinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles