Viljandimaalased panid kogemused maksma

Merili Nikkolo
, «Järva Teataja»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võistlustules on vokaalansambel, kuhu kuulusid (vasakult) Piret Müür, Merilyn Tiit, Eva-Lotta Vunder ja Maria Gertsjak.
Võistlustules on vokaalansambel, kuhu kuulusid (vasakult) Piret Müür, Merilyn Tiit, Eva-Lotta Vunder ja Maria Gertsjak. Foto: Tiit Reinberg

Laupäeval peeti Türil kümnes «Südamelaulu» võistlus, mille taseme ajasid kõrgeks Viljandimaa tüdrukud.

Lavale astus paarkümmend noort. Võistluse korraldaja, Kesk-Eesti noorsootöö keskuse juhataja Eve Siilak rääkis, et tänavu oli laulude ja esituste tase eriti kõrge.

Näiteks grand prix’ võitnud Jõgevamaa tüdruku Maria Gertsjaki kohta olevat nii žürii kui publik arvanud, et ta võiks üles astuda ka «Eesti laulu» konkursil. «Tema lugudes oli kõik paigas,» ütles Siilak.

Eve Siilak märkas esinejate seas juba varem «Südamelaulul» võistelnud noori ning tema sõnul oli tore näha, kuidas nad on aastatega arenenud. «Ka Maria on eelmistel aastatel silma paistnud,» tähendas ta.

Viljandlased pakkusid võrratu hetke

Noorte laule hindasid Thea Kristal, Tiiu Schüts ja Krista Tiitma.

Kristalit võlusid Viljandimaa neiud, kelle esinemist võiks tema arvates lausa iseloomustada sõnaga «täiuslik». Tema meelest oli võrratu hetk, kui Eva-Lotta Vunder ja Merilyn Tiit esitasid «Saare lugu». «Vokaal oli täiuslik, täiesti maailmatase,» põhjendas ta. «Sellepärast nad noppisidki palju preemiaid, sest kui keegi on nii hea, siis teistele lihtsalt ei jagu midagi.»

Kristal on käinud «Südamelaulul» peaaegu igal aastal vähemalt kuulajana ja Viljandimaa tüdrukud on talle juba varasemast meelde jäänud. «Nad on aastast aastasse väga kõvad olnud,» ütles ta. «Teadsin juba enne tänavust võistlust, et tase tuleb kõrge.»

Kiidusõnu pälvisid Kristalilt ka kolm Järvamaa noort. Kuigi järvajaanilane Manfred Karl Parts ei saanud preemiat, oleks talle hindaja meelest võinud anda rõõmu eripreemia. «Eks ta pullimees ole, aga ta lisabki üritusele sellega vürtsi juurde,» lausus Kristal. «Omanäoline on ta kohe kindlasti.»

Koerulase Madis Bobrovski laul Kristalile meeldis ja ka klaverimäng tuli tal toredasti välja. «Võib-olla oli Koeru noorte esitus veidi rabe, kuid see tuleb sellest, et neil pole Koerus nii palju võimalusi esineda kui Viljandimaa tüdrukutel,» leidis ta.

Noore laulja küps hääl tekitas üllatust

Imaverelase Haldi Välimäe hääl on Thea Kristali meelest imetlusväärne. «Tegu on väikse lapsega, aga hääleulatus on suur. Täiesti küps hääl,» lausus ta. «Lauludki olid väga toredad ja nutikad.»

Kümnendale «Südamelaulule» oli kirja pandud 16 omaloomingulist laulu. Laupäeval tuli Türi kultuurimajas esitusele 13 ning lavale astus paarkümmend lauljat, autorit ja pillimeest üle Eesti.

Õhtusel kontserdil esitlesid korraldajad «Südamelaulu» võistluse laulude CD-d. Eve Siilak täpsustas, et sellel on läbilõige kaheksal aastal esitatust. Plaati on võimalik osta Kesk–Eesti noorsootöö keskusest.

TULEMUSED

«Südamelaul 2011» preemiad

PEAPREEMIAD
• Kategooria «Südamelt ära» (kuni 12-aastased)
I preemia Sanna Härma (12) laul «Minu unistus», Võhma, Viljandimaa
II-III preemia Haldi Välimäe (10) laul «Valus sõprus», Imavere, Järvamaa; Hanna-Stiina Torniuse (11) laul «Emale», Viljandi
• Kategooria «Südamest südamesse» (16-aastased ja vanemad)
Eva-Lotta Vunderi ja Merilyn Tiidu laul «Saare lugu», Viljandi
• Kategooria «Isamaa südames» (16-aastased ja vanemad)
Maria Gertsjaki laul «Lapsepõlve maja», Laiuse, Jõgevamaa
• Kategooria «Ajab südame täis» (16-aastased ja vanemad)
Maria Gertsjaki laul «Suure linna võlud»
• «Südamelaul 2011» grand prix Maria Gertsjak

ERIPREEMIAD
• Siiras esitus
Kaisa Kattai (16) laul «Hapnik», Tallinn
• Lootuse preemia
Madis Bobrovski (17) laul «Südamelaul», Koeru, Järvamaa
• Ansamblimängu preemia
Parim vokaalansambel koosseisus Maria Gertsjak, Piret Müür, Merilyn Tiit, Eva-Lotta Vunder; laul «Suure linna võlud»; juhendajad Maarika Reimand ja Mait Reimann
• Publiku lemmik
Eva-Lotta Vunderi (18) ja Merilyn Tiidu (18) laul «Saare lugu»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles