Lumevaring vigastas möödujat

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumelademest pikali löödud mees, kes töötab linnavalitsuses majahoidjana, ootas eile keskpäeval kiirabi kaupluse ukseavas, et mitte verd põrandale tilgutada. Teda abistav linna avalike suhete juht Krista Kull pääses tabamusest hädavaevalt, sest oli just poodi sisse astunud.
Lumelademest pikali löödud mees, kes töötab linnavalitsuses majahoidjana, ootas eile keskpäeval kiirabi kaupluse ukseavas, et mitte verd põrandale tilgutada. Teda abistav linna avalike suhete juht Krista Kull pääses tabamusest hädavaevalt, sest oli just poodi sisse astunud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile veidi pärast keskpäeva tabas Viljandis Lossi tänaval maja katuselt kukkunud raske lumelasu jalakäijat pähe ja mõlkis tee äärde pargitud auto. Politsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust.

Õnnetusse sattunud 53-aastane Jaak rääkis, et kõndis Tartu tänava poolt tulles meelega keset sõiduteed, sest Grand Hoteli seina äärde kõnniteele olid katuselt ähvardava lumeohu eest hoiatamiseks seatud põiklatid.

Ettevaatlikkus meest kahjuks ei päästnud, sest hotelli kõrvalmaja, Lossi tänav 31 katuselt alla tulnud raske lumesahmakas mattis enda alla terve sõiduraja ja vastaspoolse jalgtee. Kannatanu sõnul ta teadvust ei kaotanud, kuid pikali lõi laviin ta küll. Mehe lõua all oli umbes paarisentimeetrine haav ning verega olid koos ka tema nina ja suu.
Kiirabi viis mehe haiglasse ja eile tööpäeva lõpul polnud teda veel koju lubatud.

Äärepealt oleks olnud teinegi ohver

Juuksekarva võrra jäi puudu, et lumelasul oleks olnud teinegi ohver, Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull, kes õnnekombel õigel hetkel poodi sisse astus. Kühvlitäis lund lendas Kullile kaupluseukse vahelt veel järele. Lisaks tabas laviin Lossi tänaval seisnud Audit ja lõi juhipoolse esitiiva sisse mõlgi.
Nii Lossi tänav 31 korteriühisuse juht Sirje Garnik kui hoonet haldava ISS Viljandi esinduse juhataja Artur Raudsepp möönsid eile pärastlõunal, et lumi tuli selle maja katuselt.

Paar tundi hiljem võttis Garnik oma sõnad siiski osaliselt tagasi, sest temani oli jõudnud info, et üks tunnistaja oli näinud lund kukkumas kõigepealt Grand Hoteli katuselt Lossi tänav 31 katusele ja sealt edasi tänavale. Samuti olid vastas asuvate kaupluste töötajad Garnikule väitnud, et hotelli katuseräästast pudeneb sageli jäätükke.

«Kui see on meie süü, siis me vastutusest ei tagane, aga see asi vajab veel uurimist,» ütles Garnik.

Veerand tundi pärast õnnetust Grand Hoteli katusel käinud «Sakala» ajakirjanikud veendusid, et ehkki jäine lumekiht ulatus veidi üle räästa ja sealt võis tõepoolest väiksemaid tükke alla kukkuda, oli suur lumehunnik katusel alles. Lossi tänav 31 maja poole on kaldu ainult kitsas äär, millele ei oleks kuidagi mahtunud nii palju lund, kui alla tänavale kukkus. Samuti oli Lossi tänav 31 kivikatusel märja jälje järgi näha, et lumi oli seal alles äsja võtnud enda alla üsna suure ala.

Ühe õnnetuspaigast möödunud noore ema sõnul oli ta juba laupäeval Lossi tänav 31 hoone katuselt paistvat lumelaama hirmuga vaadanud.

Koristuskuupäev on segane

Sirje Garnik ja Artur Raudsepp kinnitasid, et kõnealuse hoone katust on talve jooksul kolm-neli korda koristatud. Selles osas, millal seda viimati tehti, lähevad nende andmed aga lahku. Garniku teada oli eelviimane kord 25. jaanuaril ja millalgi pärast seda on katust lumest veel puhastatud. Raudsepa info kohaselt tehti seal aga viimast korda lumetõrjet 17. jaanuaril.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Agu Lalli sõnul alustas politsei juhtunu uurimiseks kriminaalasja karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb raske tervisekahjustuse põhjustamist ettevaatamatusest. «Karistus selle eest on kas rahatrahv või kuni aasta vangistust,» lisas Lall.

Viljandi linnavalitsuse spetsialist Kaidi Braun ütles, et kuna antud juhul määrab süüdlasele niikuinii karistuse politsei, siis linn tõenäoliselt trahvi teha ei saa. Tänavuse talve jooksul pole linnavalitsus ühelegi koristamata katusega maja omanikule ka ennetavat trahvi teinud, vaid neile tegemata tööd lihtsalt meelde tuletanud. Brauni teada on hoonete valdajad märkuse peale ka reageerinud.

Pärast eilset õnnetust võttis Braun ühendust näiteks Lossi tänav 28 maja haldajaga, sest sealselt katuselt ei ähvarda alla kukkuda mitte ainult lumi, vaid ka lahti murdunud lumetõke.

Ohtlikke katuseid jagub Viljandis mujalgi kui Lossi tänaval. Teiste hulgas on koristamata linnale kuuluva kultuurimaja katus, ehkki see on õnneks lumetõketega varustatud.

AITA!

Politsei otsib tunnistajaid.
• Viljandi politsei palub kõigil, kes eile keskpäeval Lossi tänaval juhtunud õnnetust pealt nägid, anda oma tähelepanekutest teada telefoninumbril 433 8911.
Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles