Reformierakond jätkab koostööd senise partneriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juht Andrus Ansip ja IRL-i pealik Mart Laar püüavad kahe partei suurt ühisosa mõlemale osapoolele vastuvõetavaks vormida.
Reformierakonna juht Andrus Ansip ja IRL-i pealik Mart Laar püüavad kahe partei suurt ühisosa mõlemale osapoolele vastuvõetavaks vormida. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valimised võitnud Reformierakonna juhatus otsustas eile alustada koalitsioonikõnelusi Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL).

Reformierakonna esimees peaminister Andrus Ansip ütles, et see otsus sündis kergelt, sest valijad tahavad näha Reformierakonnaga koalitsioonis pigem IRL-i kui sotsiaal­demokraate.

Esimene koalitsioonikoosolek algas Stenbocki majas juba eile pärastlõunal. Ühe teemana võeti kõne alla majandusküsimused.

Plaanis on tempot hoida

Andrus Ansipi jutu järgi kavatsetakse läbirääkimisi pidada tempokalt, aga see ei tähenda, et need lõpevad kiirelt. Siiski pakkus ta, et läbirääkimised saavad peetud kahe nädalaga.
Peaministri sõnul otsustas Reformierakond oodatult IRL-i kasuks, sest nende kahe erakonna programmide ühisosa on suur.

«Meid on sidunud pikk ja tulemusrikas koostöö nii headel kui rasketel aegadel. Meie programmides on väga suur ühisosa ja me sooviksime luua IRL-iga koalitsiooni ka järgmiseks neljaks aastaks,» põhjendas ta.

Teisipäeval oli Reformierakond pidanud poliitilisi konsultatsioone nii IRL-i kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE).

IRL-i esimees Mart Laar kinnitas pärast kohtumist, et erakond on kõneluste kutset saades koalitsiooniläbirääkimisteks valmis.

«Me ei ole kindlasti küll pioneerid, kes on alati valmis, kuid kui kõneluste kutse tuleb, on meil delegatsioon moodustatud ja volitused antud ning oleme valmis kõnelema,» tähendas Laar.

Reformierakonna ja sotside erimeelsusi ei pidanud Andrus Ansip sugugi ületamatuks. «Programmilised seisukohad on üksjagu erinevad, kuid ühisosa leida on võimalik ja eilne kohtumine oli väga konstruktiivne. Hea on teada teineteise seisukohti ja
ootusi ka siis, kui me ei moodusta koalitsiooni,» lisas ta.

SDE esimees Sven Mikser nentis, et Reformierakonda seob senise koalitsioonipartneriga arvestatav maailmavaateline lähedus ja noil on koos võimalik kiiremini täitma asuda mõlema poole lubadusi.

«Leidsime — ja see ei tulnud muidugi väga suure üllatusena —, et meil on Reformierakonnaga märkimisväärseid eriarvamusi mitmes küsimuses, näiteks maksupoliitikas,» lisas Mikser.

Olulised nimed

Reformierakonna kõneluste delegatsiooni kuuluvad peale Ansipi peasekretär Kristen Michal, volikogu esimees Rain Rosimannus ja erakonna aseesimees Keit Pentus. Asendusliikmetena on delegatsioonis erakonna aseesimehed Jürgen Ligi ja Urmas Paet ning juhatuse liikmed Rein Lang, Valdo Randpere ja Taavi Rõivas, samuti uus tulija Kaja Kallas.

IRL-ist asuvad läbirääkimisi pidama Mart Laar, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, erakonna peasekretär Ken-Marti Vaher ja poliitikasekretär Margus Tsahkna.

Lisaliikmetena kuuluvad IRL-i delegatsiooni haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, kaitseminister Jaak Aaviksoo, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, regionaalminister Siim-Valmar Kiisler ning riigikogu liikmed Urmas Reinsalu ja Marko Mihkelson.

KOHAD

Plaanitav võimuliit saavutaks uues riigikogus mõnekohalise enamuse.
• Reformierakonna ja IRL-i võimuliidul oleks uues riigikogus 56, Reformierakonna ja SDE koalitsioonil aga 52 kohta.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles