Riigi teenus tekitab vaidlusi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsministeeriumi haldusalasse kuuluv registrite ja infosüsteemide keskus (RIK) on asunud välja töötama väikeettevõtjatele mõeldud e-raamatupidamise keskkonda, kuid ettevõtjad hoopis taunivad riigi kava.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul on Eestis hulk väikeettevõtteid, kellel raamatupidamist tõtt-öelda polegi, sest nende pisikese käibe juures ei tasu professionaal­se raamatupidamisteenuse ostmine ennast ära. Ometi on ka riigi loodav süsteem mõeldud tasulisena.

Igaüks saab hakkama

Marko Aaviku jutu järgi tuleb äriregistri e-raamatupidamiskeskkond senistest süsteemidest tunduvalt lihtsam ja loob väikeettevõtetele mitu mugavat lisavõimalust. Näiteks kaasneb uue IT-lahendusega aruandluskalender, mis aitab ettevõtjatel kinni pidada aruannete esitamise tähtaegadest.

Asekantsleri ütlemist mööda võimaldab programm ettevõtjal isegi raamatupidajakursust läbimata aruandlusega hakkama saada.

Veebruaris korraldas RIK küsitluse, et uurida, kui paljud ettevõtjad vajavad raamatupidamise korraldamise teenust. Justiitsmininisteeriumi teatel toetas rohkem kui 2500 vastanust riigi algatust üle 90 protsendi.

Ettevõtjad näevad kolme miinust

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni (EVEA) presidendi Marina Kraasi hinnangul ei ole justiitsministeeriumi idee vastuvõetav kolmel põhjusel.

Esiteks ei tohiks riik tema arvates pakkuda eraettevõtlusele kõlvatut konkurentsi. Uue teenuse arendamiseks ja käigus hoidmiseks kasutataks maksumaksjate raha ja sellist teenust tasuta või eriti soodsa hinnaga pakkuda tähendaks turu solkimist.

Teiseks jääb riiklikust e-raamatupidamisest assotsiatsiooni hinnangul vaid üks samm selleni, et riik saavutab ettevõtete üle totaalse kontrolli. «Ettevõtete majandustehingute pisimaidki üksikasju saaks siis pidevalt kontrollida ja jälgida, ilma et asjaosalised seda isegi teaksid,» hoiatas Kraas.

Kolmandaks pole väike- ja keskmiste ettevõtjate esindaja sõnul selge, mida uus süsteem annaks, sest ka praegu on turul pisifirmadele arvukalt tasuta majandustarkvara lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles