Uurijad tõusevad kotkastena lendu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõne kuu eest otsustas keskkonnauuringute keskus toetada mittetulundusühingut Kotkaklubi 6442 euroga, et ornitoloogid saaksid soetada kotkaste ja must-toonekurgede pesade otsimiseks motovarju.

Motovari, mis koosneb langevarjust ja lendaja seljale kinnitatud suurest propellerist, võimaldab lennata madalal puulatvade kohal suhteliselt väikese kiirusega ja vajaduse korral kergesti tagasi pöörduda, et arvatavat pesa täpsemini vaadelda.

Projekti eestvedaja Gunnar Sein rääkis, et kõige parem on otsida pesi talvel, kui puudel pole lehti ja lumehangega kaetud mütsakad hakkavad juba kaugelt silma.

«Magusaim aeg läks tänavu kahjuks mööda, aga veebruaris olnuks niikuinii liiga külm lennata,» tõdes ta.

Et klubi pole seadeldist veel ära ostnud, jääb suurem lendamine ilmselt suve teise poolde ja sügisesse, sest pesitsusajal ei taha uurijad linde häirida.

Sein selgitas, et kotkad ja must-toonekured on Eestis kõige ohustatumad linnud ning kui nende pesad pole teada, ei saa sealset ümbrust seaduses ettenähtud kaitse alla võtta.

«Näiteks kaljukotka puhul teame ainult umbes pooli pesi,» nägi Sein informatsiooni puudumises suurt ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles