Võlanõustajad jagavad tasuta näpunäiteid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mittetulundusühingu Nõutuba esimehe Evelin Laanemäe sõnul tasub inimestel nõustajaga aru pidada nii võla tagasimaksetega hädas olles kui ka enne laenu võtmist.
Mittetulundusühingu Nõutuba esimehe Evelin Laanemäe sõnul tasub inimestel nõustajaga aru pidada nii võla tagasimaksetega hädas olles kui ka enne laenu võtmist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alates veebruarist saavad võlgadega hädas olevad inimesed tasuta nõu küsida mittetulundusühingu Nõutuba töötajatelt, kes võitsid sotsiaalministeeriumi väljakuulutatud riigihanke.

Mittetulundusühing Nõutuba on Viljandimaal võlanõustamist pakkunud juba aasta, kuid seni tuli inimestel selle teenuse eest tasuda ise või küsida selleks toetust omavalitsuselt.

Tänavu veebruaris võitis Nõutuba sotsiaalministeeriumi väljakuulutatud võlanõustamisteenuse pakkumise hanke, mida rahastab Euroopa sotsiaalfond. Tänu sellele saavad inimesed sealt nüüd nõuandeid tasuta.

Mittetulundusühingu Nõutuba esimees Evelin Laanemäe, kuidas inimesed seni teie juures nõustamisel käisid?

Oli neid, kes käisid meie juures omavalitsuse toel, kuid ka neid, kes maksid ise. Osa inimesi ei julgenud minna omavalitsuselt abi paluma, sest kartsid, et võlgade ilmsiks tuleku korral kaotavad nad näiteks võimaluse saada toimetulekutoetust.

Meie nõustamistunni hind on 15.98 eurot ehk 250 krooni. Sinna on arvatud töötasu, ruumide rent, transport ja kõik muu.

Mõni inimene on vajanud lihtsalt suunamist ja ärakuulamist, teise puhul on tulnud süüvida ka dokumentidesse. Minul on ühe inimesega kõige rohkem olnud viis kohtumist.

Kas nüüd võivad tasuta nõustamise soovijad pöörduda otse teie poole?

Jah, nüüd võivad kõik kohe meiega ühendust võtta. Seejuures tuleb jälgida kahte tingimust: need inimesed ei tohi olla arvele võetud töötukassas ja nad peavad olema tööealised, 16—63-aastased.

Mis saab siis töötutest?

Inimeste jaoks, kes on arvel Eesti töötukassa osakondades, on tehtud eraldi hange. Selle võitsime Viljandimaal samuti meie. Nemad peavad minema töötukassasse ja oma konsultandile teatama, et soovivad seda teenust. Sealt registreeritakse nad meie juurde nõustamisele.

Kas nõudlus tasuta nõustamise järele on suur?

Pärast seda, kui veebruaris kõnealuse hanke võitsime, on meilt nõu küsinud juba kümme klienti, kuigi me alles hakkame teavitustööd tegema. See näitab, et säärast teenust on väga vaja. Hange näeb ette, et saame tasuta nõustada 475 tundi ja vajaduse korral tunde juurde taotleda. Kaugematesse omavalitsustesse võime ka ise kohale sõita, kui saame seal ühe päeva jooksul teha vähemalt kaks nõustamist.

Mis on nõu küsijatele kõige rohkem muret teinud?

Kinnisvara tagatisel võetud ja kiirlaenud. Viimastel kuudel on lisandunud ka need, kel on tekkinud raskusi kommunaalmaksete tasumisega.

Nii et tänavusel pikal talvel käivad eluasemekulud paljudele üle jõu.

Jah, seda on meie töös hästi näha. Inimesed seisavad valiku ees, milliseid makse tasuda ja milliseid mitte, sest kõikideks enam raha ei jätku.

Mis vanuses inimesed enamasti teie poole pöörduvad?

Inimesi on igas vanuses. On noori, kes võtavad pidutsemiseks SMS-laene, kuid hiljem peavad need ju tagasi maksma.

Noored pered võtavad kinnisvara tagatisel laenu kodu soetamiseks. Tihti aga pere puruneb ja tekib küsimus, mis nendest laenudest edasi saab.

Vanemad paarid on raha laenanud kodu renoveerimiseks.

Haridustase on samuti mitmesugune. Ei saa öelda, et vähem haritud inimesed oleksid rohkem võlgu.

Kui palju töötajaid teie meeskonnas on?

Praegu töötame kolmekesi. Meie kontor asub vanas Kirsimäe kohviku majas Viljandis Lossi tänav 7.

Mida peaks tegema inimene, kes tahab nõustamisele tulla?

Ta peaks meiega kohtumise aja kokku leppima. Nõustamisele tuleks kaasa võtta kõik dokumendid, mis seostuvad nii võlgade kui igapäevaeluga: telefoni-, elektri- ja lasteaiamaksu arved, autokindlustuse dokumendid ja muu selline.

Olete hoiatanud, et võlausaldajate pakutud kokkuleppeid ei maksa ilma nõu pidamata kohe allkirjastada. Miks?

Kui inimesele tehakse mõni uus pakkumine, siis ta kirjutab sageli kohe alla, mõtlemata sellele, et pakutud leevendus võib olla vaid ajutine ning dokumenti allkirjastades võtab ta endale lisakohustusi. Seepärast tasub enne meiega nõu pidada.

Tüüpiline on ka see, et kohtutäiturite ja inkassofirmade kirjad pannakse kõrvale või visatakse läbi lugemata minema. Säärane käitumine võib aga lõppeda sellega, et laenu tagatiseks olnud kinnisvara pannakse sundmüüki ja inimene kaotab oma kodu. Kõik kirjad tuleks ikkagi avada ja koos võlanõustajaga olukorrale lahendust otsida.

NÕUSTAMINE

Nõustamisele võivad minna nii üksikisikud kui pered.
• Mittetulundusühingus Nõutuba abistavad inimesi kolm nõustajat: Evelin Laanemäe, Malle Aasmaa ja Malle Vaheoja.
• Lisainfot saab veebilehelt www.noutuba.eu.
Allikas: Evelin Laanemäe

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles