Kultuurimajale otsitakse taas ehitajat

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja on remondi ootuses tühjalt seisnud juba peaaegu aasta. Nüüd on tekkinud uus lootus, et mais algab hoones suur ümberehitus.
Kultuurimaja on remondi ootuses tühjalt seisnud juba peaaegu aasta. Nüüd on tekkinud uus lootus, et mais algab hoones suur ümberehitus. Foto: Elmo Riig

Pool aastat tagasi lükkasid linnajuhid kõrge hinna tõttu tagasi kultuurimaja remontimise pakkumised ja lasid arhitektil projekti ümber teha. Nüüd hakatakse taas ehitajat otsima, kuid hind tõenäoliselt odavamaks ei lähe.

«Ehituse hind pole kahjuks kuskil riiklikult fikseeritud,» nentis viimase aasta jooksul kaks korda Viljandi kultuurimaja remondiplaane projekteerinud arhitekt Raivo Mändmaa. «Poole aastaga on hinnad ehituses parajal määral tõusnud.»

Esialgsed pakkumised olid liiga kallid

Kui ehitusfirmade hinnapakkumised juulis raekotta jõudsid, selgus, et ka kõige odavam neist oli 320 000 eurot kallim, kui linnajuhid arvestanud olid. Et linnakassa oli majanduslanguse tõttu kokku kuivanud, siis sellist raha eelarvest ei paistnud ning linnavalitsus lükkas kõik pakkumised tagasi.

Seejärel maksti projekteerijale juurde 32 993 eurot, et ta teeks remondiplaani ümber nii, et hind odavamaks muutuks. Pool aastat kestnud töö tulemusena loobub linn hoone keldrisse saalide ehitamisest ning rajab hoopis maja taha juurdeehitise.

«Ehitis ei jää väiksemaks, aga muutub lihtsamaks,» selgitas muudatust Raivo Mändmaa. Seda, et remont nüüd juuliga võrreldes odavamaks muutub, arhitekt ei usu. «Juulis tehti pakkumised ehituse madalseisus,» meenutas ta. «Nüüd kuuleme pidevalt, et majanduskriis hakkab mööduma ning see toob hinnatõusu.»

Juuli kallis pakkumine oleks nüüd paras

Juulis odavaima pakkumise teinud Viljandi ehitusfirma Silindia juhi Toomas Perve sõnul on ehitusmaterjalide hinnad vahepeal tõusnud. «Palgad pole veel kerkima hakanud, aga see aeg tuleb üsna pea,» ennustas ta.

Eelmisel aastal lootsid linnajuhid, et kultuurimaja saab remonditud 1,18 miljoni euro eest, kusjuures euroabi on sellele ehitusele lubatud miljon eurot ning ülejäänu peaks linn leidma oma eelarvest.

Odavaimalt ehitada lubanud Silindia pakkumise suurus oli aga ligi 1,5 miljonit eurot.

Viljandi linnapea Kalle Jentsi hinnangul oleks nüüd hea, kui 4. aprilliks raekotta oodatavad pakkumised ei ületaks 1,5 miljonit eurot. Seda, et pärast projekti lihtsustamist saaks maja valmis oluliselt odavamalt, Jents ei looda. «Ma pole nii suur optimist,» tunnistas ta. «Hinnad on vahepeal tõusnud.»

Erinevalt poole aasta tagusest ajast lubab aga linnaeelarve ka kallimat ehitust. «Oleme tööd kavandanud kahe aasta peale ja nii saame maksta kahes jaos,» lisas Kalle Jents.

Samas ei usu Jents, et vahepealne pool aastat oleks olnud maha visatud aeg ning projekti muutmine mõttetu tegevus. «Loobusime keldrisse ehitamisest, sest see oleks osutunud riskantseks, ning toome ka kõik noortele mõeldud ruumid maa peale,» märkis ta. Heaks lahenduseks pidas linnapea sedagi, et kohvik kolib nüüdse planeeringu järgi esimesele korrusele ning suvel saab kasutada maja taha jäävat terrassi.

Hoone keldrisse tulevad uue kava kohaselt ladu ja garderoobid.

Teisele korrusele on kavandatud tantsijate proovisaal ning noortekeskuse ja administratsiooni tööruumid. Kolmandale korrusele ehitatakse proovisaal kooridele ja puhkpilliorkestrile. Remondi järel on kultuurimajas lift, et ka liikumisraskustega ja puuetega inimesed majas liikuda saaksid.

Ehitajate pakkumisi ootab linnavalitsus 4. aprillini. Töödeni loodetakse jõuda mais ning valmis peab kultuurimaja olema järgmise aasta 1. märtsiks.

RAHA
Pool aastat tagasi lükkasid linnajuhid toonased remondipakkumised kalli hinna tõttu tagasi.
• Aasta tagasi lootis linnavalitsus, et kultuurimaja remondiks kulub 1,18 miljonit eurot.
• Juulis saabunud pakkumistest odavaima suurus oli 1,49 miljonit eurot.
• Nüüd loodab linn kuni 1,4 miljoni eurost pakkumist.
• Miljon eurot tuleb ehituseks euroabina ning ülejäänu peab leidma linn.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles