Pisimulgid jutustasid Karksis muistendeid

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma kodukohast pärit põnevate muistendite tõlgendamisel olid pisikestel mulkidel vabad käed.
Oma kodukohast pärit põnevate muistendite tõlgendamisel olid pisikestel mulkidel vabad käed. Foto: Meelis Sõerd

15. Mulgimaa laste folklooripäev tõi möödunud neljapäeval Karksi kultuurikeskusesse kokku 160 väikest mulki.

Selleaastase folklooripäeva teema oli «Minu kodukoha muistend». Esitamiseks valitu tohtis olla nii tuntud kui tundmatu, aga pidi olema seotud folkloorirühma kodukohaga. Muistendi võis ette kanda mininäidendi jutustuse või laulumänguna, aga ka luulevormis, regivärsiliselt.

Kui varem käisid koos peaasjalikult Viljandimaa lapsed, siis ülemöödunud aastast peale on tulijaid olnud ka Valgamaalt ajaloolise Mulgimaa territooriumilt.

«Tänavu olid teemad toredad ja mitmekesised,» kinnitas päeva korraldajate hulka kuuluv Kristel Habakukk. «Lood ei kordunud ja olid väga omanäolised. Väikestel lastel pole tavaliselt nii palju repertuaari, et üheksa rühma saaksid teha midagi erinevat.»

Legend või muistend seevastu pakkus rohkesti valikuvõimalusi: jutustati Vanamõisa, Viljandi ja Võrtsjärvest, Karksi vanapaganast ning muustki.

«Mulle avaldas muljet, et juhendajad olid välja otsinud hulga legende ning rühmadega tublisti tegelnud,» kiitis Habakukk. «Nad ei võtnud ette esimest mulgikeelset laulukest, vaid olid oma kodukoha muistendeid uurinud. Mõnel aitasime neid isegi tõlkida.»

Korraldajate arvates tekib lastel nii kodukandi lugude vastu sügavam huvi.

Kõige pisemad osalejad olid viieaastased ning suuremad õpivad põhikooli viimases klassis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles