Lendurid näitasid järve peal masinaid ja oskusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennupikniku avasid kolm Eesti langevarjuklubi liiget, kes hüppasid välja väikelennukist Cessna 172.
Lennupikniku avasid kolm Eesti langevarjuklubi liiget, kes hüppasid välja väikelennukist Cessna 172. Foto: Hendrik Agur

Sel nädalavahetusel peeti Viljandi järvel neljandat korda lennupiknikku, kus linnarahvas sai jälgida demonstratsioonlende ning lennumasinaid lähemaltki uurida.

Rasketes ilmastikuoludes peetud ürituse avasid Eesti langevarjuklubi langevarjurid, kes hüppasid välja lennukist Cessna 172. Põnevust ja hingevärinat pakkus veel demonstratsioonlend, mille ajal juhtus õnnetus Tiit Paananeni juhitud väikelennukiga Cessna 150. Piloot pääses õnnetusest ehmatusega, kuid lennumasina vasaku tiiva ots sai maandudes viga ja vajab remonti.

Väike õnnetus ei takistanud aga pikniku jätku. Järvele rajatud 800 meetri pikkusele jäärajale maandusid väikelennukid, mida rahval oli võimalik lähemalt uudistada. Huvilised said kohaletulnud pilootidega juttu ajada, lennutehnika õpitoas oma teadmisi täiendada ja isegi lennumasinates istuda.

Peeti ka traditsiooniks kujunenud jäälennuraja krossijooks, kus osalejatel tuli kaks korda läbida väikelennukite 800-meetrine maandumisrada. Jooksukrossi kiireim mees oli Heinar Vaine, kiireim naine Piret Spitsen ja kiireim laps Tanely Kiis. Nad kõik said auhinnaks huvilennu Viljandi kohal.

Pisikesed apsakad

«Ilm oli küll väga tuuline ja see kahandas programmi mahtu, kuid muidu jäime korraldusliku poole ja külastajatega igati rahule,» rääkis lennupikniku peakorraldaja, Eesti era- ja harrastuspilootide liidu juhatuse liige Hendrik Agur.

Tema sõnul jäid piknikule tulemata vaid AN-2 ja huvilendude kopter ning tugeva tuule tõttu ei lennanud mootorvarjud ja mudellennukid.

Juhtus teisigi apsakaid. Nimelt pidi kohaletulnute meelt lahutama Eesti Esimene Traktorbänd, kuid selle staar, ühesilindriline ratastraktor ei käivitunud.

«Ansambli Põldsepp ja Pojad rütmigrupi osa täitis diiselbuss, mille mootorikäik oli mõnevõrra kiirem,» kirjeldas Agur. Tema kinnitusel oli publik väga heatahtlik ja viperuste üle ei nurisenud.

Neljas kord piknikku pidada

«Oleks võinud olla rohkem lennukeid, aga arvatavasti oli nende vähesuse põhjuseks taas kord tugev tuul. Kokkuvõttes oli üritus küllaltki huvitav ja rahvast oli omajagu,» rääkis üritusel osalenud Kenno Soo.

Korraldajate hinnangul käis kogu päeva jooksul piknikult läbi tuhatkond inimest. Ürituse tipphetkel võis huvilisi Hendrik Aguri sõnul olla 400 ringis.

Eesti era- ja harrastuspilootide liit ning Viljandi lennuklubi on väikelennukite, nende ehitust ja lendama õppimise võimalusi Viljandi järve jääl peetaval piknikul sobivate jää- ja ilmastikuolude korral korraldatud alates 2005. aastast. Üritus on toimunud juba neljal korral. Viimati kogunesid lennundushuvilised piknikku pidama 2009. aastal.

PIKNIK
Lennupiknikke on Viljandi järvel korraldatud alates 2005. aastast.
• Sel aastal osales kaks pilooti: Priit Palumaa Cessna 172-ga ja Tiit Paananen Cessna
150-ga.
• Üritust korraldavad Eesti era- ja harrastuspilootide liit ning Viljandi lennuklubi.
Allikas: Eesti era- ja harrastuspilootide liit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles