Tõsised härrad teevad heavy metal ’it

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herald tegutseb koosseisus (vasakult) Tauno Nava, Jaan Liinat, Sven «Aksel» Varkel, Mart Veski ja Egert Vandel.
Herald tegutseb koosseisus (vasakult) Tauno Nava, Jaan Liinat, Sven «Aksel» Varkel, Mart Veski ja Egert Vandel. Foto: Erakogu

Sel reedel tutvustab vanas lennukitehases oma värsket heliplaati eestikeelse heavy metal’i lipulaev ansambel Herald, kelle vokalist on Viljandist sirgunud Sven Varkel.

2009. aastal bändiga liitunud Sven Varkel hakkas bändi tegema 1991. aastal Viljandi 5. keskkoolis. Toona lõi ta koos oma parima sõbra Jaanus Kõutsiga ansambli Heavy Angels. Teadmisi noortel meestel selles vallas suurt polnud — olid vaid suur tahtmine ja rohkelt Guns N’ Rosesi mõjutusi. Sellest ajast pärineb ka Varkeli hüüdnimi Aksel.

Ometigi oli tahtmisest nii palju kasu, et Heavy Angels ja selle järglane Suckbrain said 1990. aastate esimesel poolel päris palju esineda ja muusika tegemise juurde on Varkel jäänud tänase päevani.

Pärast keskkooli lõppu Tallinna kolinud, on ta vahepeal jõudnud kaasa lüüa sellistes bändides nagu Pööloy Gläänz, Operatsioon Õ, Skriimsilm, Ignorabimus ja Human Ground. Olenevalt olukorrast ja vajadustest on ta mänginud neis bändides trummi või kitarri või hoopis laulnud.

Soolod ja meloodiad

Tunamullu Heraldisse laulma kutsutud Sven Varkel puhus vahepeal soiku jäänud bändile elu sisse ja eelmise aasta lõpul valmis album «Gaia».

Plaat sisaldab uue materjali kõrval ka eelmise laulja ajal kirjutatud lugusid, nagu «Kõrbesurm» ja «Hevilihas», mis polnud seni helikandjale jõudnud, kuid väärisid kindlasti jäädvustamist.

Kümme aastat tegutsenud Heraldit võib pidada Eesti rokimaastikul ainulaadseks, sest ta mängib klassikalist 1980. aastate heavy metal’it, milles on oma koht nii meloodial kui kitarrisoolodel. Pealegi teeb ta seda eesti keeles.

«Meil on bändis kõigil hevipisik sees — oleme oma ajastu lapsed. Teeme niisugust muusikat, sest see meeldib meile endile väga,» põhjendab Sven Varkel stiilivalikut. Tema meelest näeks natuke veider välja, kui nendesugused hevikollid hakkaksid ühtäkki nu metal’it või X-core metal’it sügama. «See on rohkem poisikeste asi. Tõsised vanemad härrad teevad heavy metal’it ja punkt!» deklareerib ta.

Varkel kinnitab, et nende eesmärk on viia eestikeelne hevi massidesse. «Miks olla üks ingliskeelne hevibänd miljardi omasuguse seas, kui võid olla kogu maailmas üks ja ainus eestikeelne?» küsib ta.

Laulja lisab, et nii uskumatu kui see ka pole, on Heraldil fänne seinast seina: igas vanuses ja igast rahvusest — nii mehi kui naisi. «Möödunud reedel Tartus peetud kontserdil olid esireas enamasti noored hevikad, kelle nägudelt peegeldus siiras rõõm. See oli jube kaif tunne, fännidele siinkohal suur tänu!» rõõmustab Varkel.
Prohvetlik «Gaia»

Olgu mainitud, et Heraldi 1980. aastate muusika on inspireeritud pigem Euroopa Iron Maideni, Dio, Accepti ja Judas Priesti koolkonnast kui Ameerika «sukkpüksihevist». Seega ei räägi nende lood pidutsemisest, naistest ja tsiklitega ringiajamisest, vaid käsitlevad igavikulisemaid teemasid ning mõni lugu, nagu «Ärkamine» ja «Teadmata tund», kipub lausa teispoolsuse servale.

«Maalime fännide silme ette võimsaid pilte, lausa filme kohtadest, sündmustest või tegevustest, mis on ajatud, ent grandioossed, ürgsed, arhetüüpsed,» kirjeldab Sven Varkel bändi sõnumeid.

Ta toob esile ka plaadi nimiloo «Gaia», mida võib pidada suisa prohvetlikuks.
«Sõnad sündisid mul spontaanselt umbes nädal enne Islandi vulkaanipurset. Kui seda arvesse võttes lugu uuesti läbi kuulata, tekib ehk mingeid mõtteid: võib-olla polegi inimsugu läbi ja lõhki rass, kes ei oota looduselt armuande ning võtab kõike ise, ilma et see meie planeedile meeltmööda oleks» arutleb ta.

Sõnade puhul on intrigeeriv seegi, et osa neist on eelmise solisti Mart Kalveti kirjutatud ning nõnda laulab Varkel ka tolle mõtteid. «Maalin kujutluspilte, mida tema sõnad minus tekitavad. Tekib omamoodi metatasand,» mõtiskleb ta.

Laulja nendib, et Herald ei saa läbi ka huumorita. «Meie hevihümn «Hevilihas» on eneseirooniline lugu, mida vähegi toimiva huumorisoolikaga inimene ei saa sada protsenti tõsiselt võtta.»

Palju häid bände

Sven Varkel usub, et kuigi praegu on nad oma stiilis Eestis tõtt-öelda ainulaadne nähtus, siis juba mõne aasta jooksul olukord muutub ja 1980. aastate heavy metal tuleb sama jõuliselt tagasi kui tolleaegne elektronmuusika.

«Märgid on juba õhus, noori roki- ja metal’ibände tuleb kõvasti peale,» rõõmustab ta.
Eesti praeguste muusikaliste arengusuundadega on Varkel rahul ja näeb neil suurt tulevikku. «Meil tehakse väga head elektroonilist muusikat, väga head džässi, klassikalist muusikat ja kõike, mis nende vahele jääb. Tagatipuks on meil bände, kes oskavad neid väga hästi siduda.»

Varkeli meelest on Eestis noori hakkajaid organisaatoreid, kes teevad kõva tööd, et eesti muusika jõuaks siinsest kilukarbist välja. Ta toob näiteks Helen Sildna ja tema korraldatud festivali «Tallinn Music Week», millest võtab osa ka Herald.

Maailmavallutus algab Eestist

Ehkki Herald edastab oma hevisõnumit eesti keeles, ei takista see bändi nägemast oma sihtrühma kodukamarast kaugemal.

«Oleme teinud tööplaanid sedasi, et väisame sel aastal võimalikult palju erinevaid paiku ja üritusi Eestis ning hakkame 2012. aastast tegutsema välissuundadel. Sellepärast võtame osa ka festivalist «Tallinn Music Week», et luua kasulikke kontakte välisriikide promootorite ja festivalikorraldajatega,» räägib Varkel.

Huvitavateks välisturgudeks peab ta eelkõige Soomet ja Lätit, aga ka Venemaad, Leedut ja Rootsit.

AJALUGU

Ansambli Herald asutasid 2000. aastal kitarrist Egert Vandel ja tollane bassimees Mart Veski.
• 2001. aastal ühines bändiga Mart Kalvet, kelle häälest ja lavalisest olekust sai aastateks bändi kaubamärk.
• 1995. aastal ilmus ingliskeelne CD «Heavy Metal
Wakes the Beast».
• 2006. aastal jäi tegevus soiku: laulja Mart Kalvet siirdus ansamblisse Taak.
• 2009. aastal liitusid Heraldiga laulja Sven Varkel, trummar Jaan Liinat ja algusaegade bassimees Mart Veski. Bändis on veel kitarristid Tauno Nava ja Egert Vandel.
• 2010. ilmus eestikeelne album «Gaia».
Allikad: www.herald.ee, «Sakala»

ARVUSTUSED

Hinnanguid Heraldi albumile «Gaia»
• «Herald on tõsine värk, tõeline kangelaste heavy metal, sõnu pole piinlik kuulata ja sama kõva on ka muusika.»
Raigo Tapun, «EPL»

• «Kui sulle tundub Grapsi lahkumise järgne maailm eriti tühi ja mõttetu, on Heraldi uus plaat «Gaia» täpselt sinu jaoks.»
Margo Pajuste, «Õhtuleht»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles